• Home Slider01

Esslingen DuitslandIn de Neue Weststadt in Esslingen wordt momenteel een klimaatneutrale stadswijk gebouwd, die als blauwdruk kan dienen voor toekomstige wijkontwikkeling. Drie jaar lang zijn er op 100.000 vierkante meter ruim 500 appartementen, kantoor- en bedrijfsruimtes en een nieuw gebouw voor de Hogeschool Esslingen gebouwd. Wat in de wijk nog ontbreekt, is het technische hart: dit jaar wordt in een ondergronds energiecentrum een ​​elektrolyser geïnstalleerd die de zonne-energie van de daken gebruikt om groene waterstof te produceren. 

Een nieuwbouwproject in Esslingen moet laten zien dat klimaatneutraal wijkaanbod van energie mogelijk is. Stadtwerke Esslingen en het energiebedrijf Polarstern hebben daarom het bedrijf Green Hydrogen Esslingen GmbH opgericht. Dit voorjaar wordt de power-to-gas-oplossing in de wijk implementeert.

"Met dit concept hebben we elektrolyse in de stad gebracht", legt Tobias Nusser van het Steinbeis Innovation Center EGS uit. "Er zijn al een paar megawatt-fabrieken in Duitsland, maar ze staan ​​allemaal ver van de plaats van het energieverbruik in de steden. De locatie in de wijk heeft twee voordelen: De transportroutes voor het gebruik van groene waterstof worden verkort en de restwarmte van het elektrische recyclingproces kan worden gebruikt om de naburige gebouwen te verwarmen.”

De partijen in het project hopen dat de efficiëntie van elektrolysers, die meestal rond de 60 procent ligt, kan worden verhoogd tot 90 procent. Met de restwarmte van de elektrolyser wordt de buurt zelf verwarmt, andere inwoners van Esslingen kunnen van de groene waterstof profiteren als dit deels aan het huidige aardgasnetwerk wordt toegevoegd.

Er zijn ook andere toepassingen voor de 400 kilogram waterstof die de elektrolyser elke dag gaat produceren. Via vrachtauto’s kan de waterstof naar industriële klanten worden gebracht, maar ook een tankstation voor voertuigen op waterstof is een optie. In de wijk zelf wordt maximaal 30 kg waterstof opgeslagen. Eind dit jaar moet het systeem gaan draaien.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl