• Home Slider01

AalborgIn Denemarken zijn de afgelopen week de eerste drie waterstofbussen van het land officieel in gebruik genomen. Twee bussen rijden voor vervoerder Arriva in de regio Noord-Jutland en een voor Keolis in de stad Aalborg. De voertuigen hebben een actieradius van 350 km en een maximale tankinhoud van 38 kilo waterstof. Alle drie de bussen rijden ongeveer 150.000 km per jaar en vervoeren ongeveer 1 miljoen passagiers. Volgens opgave wordt er met de H2-voertuigen ongeveer 60.000 liter diesel bespaart en 131 ton CO2  per jaar minder uitgestoten, wat onder meer bijdraagt ​​aan een substantiële vermindering van schadelijke deeltjes in het milieu.

De drie waterstofbussen maken deel uit van het EU-project 3Emotion met 29 waterstofbussen in Londen en Rotterdam, en de regio Noord-Jutland, als enige gebied in Denemarken. Officieel gaat het om een test die drie jaar gaat duren.

Een flinke Europese subsidie is nog steeds nodig. De waterstof- en brandstofceltechnologie is duur. De bussen kosten 775.000 Euro per stuk, vijf keer meer dan een dieselbus, melden de Deense media. Door minder onderhoud dalen de kosten per kilometer nog aanzienlijk.

De tankfaciliteit staat in Aalborg waar met een elektrolyser met duurzaam opgewekte stroom op lokatie waterstof wordt gemaakt. De bussen kunnen hier maximaal 6 keer per dag tanken. Voorlopig is dat genoeg, maar bij uitbreiding van de busvloot is een opschaling snel noodzakelijk.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl