• Home Slider01

Hobro DenemarkenHet gaat snel met de waterstof-ontwikkelingen in Denemarken. Vooral het noord-Deense Hobro, een stadje met 15-duizend inwoners in Noord-Jutland, weet veel waterstofbedrijven aan zich te binden. De plaats is de thuisbasis van een aantal bedrijven in de waterstofsector en leverancier van de belangrijkste onderdelen van de nieuwe waterstofbussen van Aalborg.

In Hobro heeft de Ballard Group uit Vancouver zijn Europese hoofdkantoor. Het bedrijf bouwt al meer dan tien jaar brandstofcellen en levert belangrijke bijdrage aan de eerste drie bussen op waterstof in Denemarken die sinds vorige week rijden rond Aalborg. Ballard leverde de brandstofcellen en heeft een meerjarig onderhoudscontract. Nieuw is voor Ballard de brandstoftechnologie niet. De langstlopende bussen met Ballard-brandstofcellen rijden al tien jaar in Londen en hebben de eigen verwachtingen en records ruim overtroffen met betrekking tot de levensduur en duurzaamheid van deze brandstofcellen. 

Maar het stadje Hobro is ook de thuisbasis van de waterstoffabriek HyBalance (foto) en de Hydrogen Valley-organisatie, die een groot aantal bedrijven omvat die zich bezighouden met de technologie om elektriciteit om te zetten in waterstof, de zogenaamde elektrolyse. Voor de regio betekent dit veel nieuwe banen en investeringen. Nu de waterstofeconomie blijft groeien, zoeken steeds meer waterstofbedrijven grotere bedrijfspanden.

Een grote groei van waterstof-toepassingen wordt nog verwacht binnen het openbaar vervoer, andere zware mobiliteit en vooral de scheepvaart. Maar het begint allemaal bij de beschikbaarheid van waterstof. Als er een tankvoorziening is, volgen andere toepassingsmogelijkheden snel, leert de ervaring in Hobro.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl