• Home Slider01

Ulsan Korea hyosungplant 215147Het Koreaanse Hyosung en het wereldwijde chemiebedrijf Linde Group ontwikkelen samen de grootste vloeibare waterstoffabriek van de wereld. Deze week is de intentieovereenkomst getekend, over precies een jaar moet de bouw beginnen en in 2022 moet de fabriek er staan. De twee bedrijven investeren samen een kwart miljard Euro in het plan.

Bij grote plannen horen grote getallen. De nieuwe fabriek moet maar liefst 13-duizend ton waterstof per jaar produceren, genoeg om 100-duizend auto’s van waterstof te kunnen voorzien. De productielokatie komt te staan in het Koreaanse Ulsan en beslaat een oppervlakte van 30-duizend vierkante meter.

Het is opvallend is dat er groots wordt ingezet op vloeibare waterstof. De twee bedrijven zullen, naast de bouw van de fabriek, ook een infrastructuur voor het tanken van vloeibare waterstof bouwen. Om waterstof in vloeibare vorm overal te kunnen leveren, komen er 120 waterstofstations. Voor Hyosung Heavy Industries geen onbekend terrein, het bedrijf levert sinds 2008 waterstoftankstations. In Korea is het marktleider met 40% marktaandeel. Al deze stations leveren waterstof onder hoge druk in gasvorm.

De Linde Groep produceert en gebruikt al 30 jaar vloeibare waterstof in de VS en Europa, en heeft recentelijk verschillende toepassingen ontwikkeld, waaronder laadstations voor vloeibare waterstof op het gebied van mobiliteit. Binnen de mobiliteit wordt wereldwijd tot op heden alleen gasvormig waterstof in de mobiliteit gebruikt.

Waterstof wordt vloeibaar bij 253 graden onder nul, het volume vermindert daardoor tot 1/800 in vergelijking met gasvormige waterstof. Opslag en transport worden daardoor eenvoudiger. Bij gasvormige waterstof wordt 250 kg vervoerd in één tankwagen, terwijl een voertuig in vloeibare vorm 3500 kg waterstof kan transporteren. Bovendien is vloeibaar gemaakte waterstof, in vergelijking met waterstof onder hoge druk in gasvorm, veiliger.

De operationele efficiëntie van het laadstation zal naar verwachting ook aanzienlijk verbeteren. Wanneer het opladen van vloeibaar waterstof wordt geïntroduceerd, is de laadsnelheid ook vier keer sneller dan van een gasstation.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl