• Home Slider01

Hovors Ovako zwedenEen succesvolle proef in Zweden. In de metaalwalserij in de plaats Hofors heeft metaalproducent Ovako de gebruikelijke fossiele brandstof vervangen door waterstof. De pitoven werkte zonder problemen en de kwaliteit van het eindproduct is gelijk aan het productieproces via traditionele brandstoffen. Een belangrijke positieve ontwikkeling voor het milieu, metaalproducenten verbruiken enorm veel energie en stoten daarom veel CO2 uit.

In samenwerking met partner Linde Gas AB heeft Ovako een proef uitgevoerd waarbij staal werd verwarmd met waterstof in plaats van met LPG (vloeibaar petroleumgas) voordat het door de walsen rolde. De proef was succesvol en het testen van het geproduceerde staal toonde aan dat verwarming met waterstof geen invloed heeft op de kwaliteit. Onder de juiste omstandigheden kan het bedrijf daarom verwarming met waterstof voor ovens in al zijn walserijen introduceren en daarmee de koolstofuitstoot flink verminderen.

De testresultaten worden gezien als een grote ontwikkeling binnen de staalindustrie. Het is voor het eerst dat waterstof wordt gebruikt om staal te verwarmen in een bestaande productieomgeving. Dankzij de proef is duidelijk geworden dat waterstof eenvoudig en flexibel kan worden gebruikt, zonder van invloed te zijn op de kwaliteit van het eindproduct.

De proef is zo ​​uitgevoerd dat deze op ware grootte kan worden gereproduceerd in andere metaal-producerende bedrijven.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl