• Home Slider01

Sines zonnepanelenn kopiePortugal wil direct na de corona-crisis flink gaan investeren in de opwekking van duurzame energie en grote productielocaties voor waterstof. Dat heeft de minister van Milieu, Joao Matos Fernandes, aan persbureau Reuters laten weten. Als eerste komt er in juni een veilig van zonneparken en bij de haven van Sines is een grote fabriek voor groene waterstof in ontwikkeling. Een megaproject waarbij de investeringen de komende jaren kunnen oplopen tot 5 miljard euro.

‘De economie kan niet groeien als we blijven vasthouden aan verdienmodellen uit het verleden. Onze visie is om na het corona-tijdperk nieuwe economische groei te creëren uit projecten die de CO2-uitstoot verminderen en de energietransitie en duurzame mobiliteit bevorderen,’ zegt Fernandes in een telefonisch interview met Reuters. ‘De nieuwe fabriek bij Sines  moet in 2023 via elektrolyse de eerste waterstof kunnen produceren. Het doel is om in 2030 waterstoffabriek van één gigawatt operationeel te hebben.’ De waterstoffabriek is een van oorsprong Nederlands initiatief. Diverse Nederlandse en buitenlandse bedrijven als nutsbedrijf EDP-Energias de Portugal en oliegroep Galp Energia hebben veel interesse getoond in het project, dat een van de grootste industriële projecten van het land moet worden.

Fernandes laat ook weten dat Portugal op 8 juni zijn tweede veiling voor zonne-energie-licenties zal lanceren, nadat eerder vertraging is opgelopen als gevolg van het corona-virus. Oorspronkelijk stond de veiling van 700 megawatt (MW) aan nieuwe zonne-energiecapaciteit Portugal, gepland voor april. Het land gaat maximaal tot 16 potentiële locaties veilen om zonneparken te bouwen in de zuidelijke regio's Algarve en Alentejo. De definitieve bieding staat gepland voor eind augustus.

De eerste megaveiling van Portugal van 1150 MW aan zonne-energiecapaciteit, afgelopen zomer,  trok vooral internationale spelers aan, zoals het Spaanse Iberdrola, het Franse Akuo Energy, het Britse Aura Power en het Duitse Enerpac Projects. Per megawattuur werd een prijs vastgesteld van 14,80 euro, een laagterecord.

Met deze lage prijzen voor duurzame energie denkt Portugal op termijn een belangrijkste waterstofproducenten voor Noord-Europese landen te kunnen worden.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl