• Home Slider01

Buistrailer waterstofDe transportkosten voor waterstof zullen in Zuid-Korea de komende jaren sterk dalen. De overheid stelt nieuwe regels op om het transport van waterstof met buistrailers met grote capaciteit mogelijk te maken. Een combinatie van lage transportkosten en een vergroting van de productiecapaciteit moet dan leiden tot een prijs van 2,26 euro per kilogram. Nu is dat nog bijna vijf euro.

De afgelopen week heeft de regering de ‘regulatory sandbox-regeling’ goedgekeurd die het mogelijk maakt om voor het eerst in Zuid-Korea buisaanhangwagens te gebruiken voor het vullen, transporteren en lossen van waterstof, die zijn uitgerust met een of meedere grote waterstofopslagtanks. Daardoor kan van de normale regelgeving afgeweken worden, zodat veelbelovende industrieën en technologieën snel op de markt kunnen worden gebracht.

Wanneer opslagtanks met grote capaciteit worden ingezet voor het transport van waterstof, stijgt het te transporteren volume met meer dan 80%, van 340 kg tot 634 kg. Als grootschalig waterstoftransport mogelijk wordt, zullen de transportkosten naar verwachting sterk dalen. Momenteel bedragen de transportkosten van 340 kg waterstof ongeveer 167 Euro, maar wanneer de capaciteit 634 kg bereikt, dalen de verzendkosten per kg van 49 eurocent naar 26 eurocent, ongeveer 50%. Dit leidt tot een flinke prijsverlagingen voor waterstof. 

Momenteel bedragen de binnenlandse waterstofprijzen in Zuid-Korea ongeveer 6 euro per kg. De regering wil dit terugbrengen tot 4,50 Euro in 2022, 3 euro in 2030 en 2,25 euro in 2040. 

De prijsdaling is belangrijk voor de mobiliteit. De Hyundai Nexo, de populairste waterstofauto in Zuid-Korea, heeft een tankinhoud van 6,33 kg en een actieradius van 609 km. Bij een flinke daling van de waterstofprijs, dalen de brandstofkosten per kW van de huidige 6.5 eurocent naar 2.3 eurocent in 2040. Dit betekent een daling van de brandstofkosten van waterstofauto's tot een niveau dat kan concurreren met elektrische auto’s op batterijen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl