• Home Slider01

Groningen HolthausennHolthausen, leverancier van waterstofvoertuigen en gassen heeft zijn tankstations voor groen gas verkocht. De focus van het bedrijf is de komende jaren volledig gericht op waterstof,’ laat directeur Stefan Holthausen in het Dagblad van het Noorden weten. Holthausen had twee tankstations voor groen gas in Winsum en Delfzijl. Deze zijn overgenomen door OrangeGas in Heerenveen. Stefan Holthausen is verrast hoe snel de ontwikkelingen binnen waterstof gaan. ‘We zeggen niet dat groen gas verleden tijd is, ons hele wagenpark rijdt erop. Maar OrangeGas is een veel grotere speler in deze markt, met 150 tankstations in Nederland en Duitsland.’

De eerste twee grote openbare waterstoftankstations van Holthausen moeten komen aan de Australiëhavenweg in Amsterdam en op het terrein van zakenpartner de Century Groep aan de Bornholmstraat in Groningen. Autobedrijf Century Group is ook dealer van de Volkswagen Transporter, een voertuig dat door Holthausen kan worden omgebouwd naar waterstof.

Maar er is vertraging opgetreden bij het realiseren van de eerste twee waterstoftankstations van Holthausen, meldt de regionale krant uit het noorden. De zogenaamde Energy Points zouden volgens planning deze zomer moeten openen. Die datum wordt niet gehaald. De procedures vragen meer tijd en de aanvoer van materieel stagneert door de corona-crisis. Het ligt in de planning dat de beide tankstations ter plaatse groene waterstof maken vanuit groene stroom. Personenauto’s en vrachtauto’s kunnen daar straks tanken.

Ervaring met een waterstoftankstation heeft Holthausen al. Het bedrijf uit Hoogezand heeft aan de Duinkerkenstraat 99 in het zuidoosten van de stad Groningen al een eenvoudig vulpunt. De waterstof die daar kan worden getankt, wordt ook ter plekke gemaakt met stroom van het zonnepark op de nabij gelegen voormalige vuilnisbelt (foto). Holthausen schat dat het tankstation daar momenteel zo’n 50 voertuigen van waterstof voorziet. Die zijn hoofdzakelijk van de gemeente Groningen, maar ook van particulieren met een auto die op waterstof rijdt.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl