• Home Slider01

Aberdeen Bridge of Don 1Een nieuwe woonwijk in het Schotse Aberdeen wordt de eerste grote proeftuin ter wereld voor de toepassing van waterstof in de bewoonde omgeving. Tientallen huizen in het eerste deel van het project krijgen waterstof via een ondergrondse pijpleiding geleverd. In de huizen komt een warmteoplossing van Panasonic, gebaseerd op brandstofcellen. De plannen voor de nieuwbouwwijk zijn de afgelopen week goedgekeurd door het gemeentebestuur.

De nieuwe woonwijk van projectontwikkelaar Cognito Oak krijgt 550 woningen op Cloverhill in Bridge of Don, een winkelcentrum, een voetbalveld en een groot bejaardentehuis. De plannen voor 550 huizen aan de rand van een buitenwijk van Aberdeen werden deze week goedgekeurd door de verantwoordelijke wethouders. Met de ontwikkelaar is overeenstemming bereikt voor de aanleg van nieuwe wandelroutes naar de dichtstbijzijnde scholen en een upgrading van de straatverlichting. Maar het meest innovatieve is de proeftuin voor waterstofontwikkelingen. Woningen die in de eerste ontwikkelingsfase worden gebouwd, dienen als proefproject voor baanbrekende waterstofbrandstofcellen in verwarmingssystemen. Zo'n 30 woningen zijn bestemd om te worden uitgerust met de nieuwste waterstof-technologie van Panasonic. Het bedrijf heeft veel ervaring met het gebruik van waterstof in de bebouwde omgeving in Azië. Daar wordt waterstof gebruikt als woningverwarming, maar ook als brandstof voor elektriciteitsproductie in de woning.

Aberdeen in het noorden van het Verenigd Koninkrijk is voorloper in waterstoftoepassingen. De stadsregio heeft een eigen waterstoftankstation voor bussen en de grootste busvloot op waterstof van Europa.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl