• Home Slider01

Stad aan t Haringvliet ansichtMet het project ‘Stad Aardgasvrij’ wil de Zuid-Hollandse plaats Stad aan ’t Haringvliet meedoen met het Programma Aardgasvrije Wijken. In plaats van aardgas, willen de initiatiefnemers in de toekomst waterstof gaan gebruiken om de woningen in het dorp te verwarmen. De waterstof moet dan worden geproduceerd uit duurzame stroom, opgewekt door de grote hoeveelheden windmolens en zonneparken in de regio. De gemeente Goeree-Overflakkee, provincie Zuid-Holland, netbeheerder Stedin, Gasunie, Deltawind, Hygro, Eneco, Oost West Wonen, Greenpoint en de inwonersgroep Stad Aardgasvrij werken samen aan dit initiatief.

Eind april heeft de gemeente heeft een officiële aanvraag ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) om het project ‘Stad Aardgasvrij’ deel te laten zijn van het Programma Aardgasvrije Wijken. Dit is een programma van de landelijke overheid waarbij pionierende wijken met financiële steun een aardgasvrije wijk kunnen realiseren. ’Stad Aardgasvrij’ maakt onderdeel uit van H2GO, het programma dat zich richt op verduurzaming van het eiland Goeree-Overflakkee door de inzet van waterstof.

Het dorp Stad aan ’t Haringvliet bestaat uit een compacte woonkern. Dat is gunstig voor het verwarmen van de huizen met groene waterstof, via de bestaande aardgasleidingen. De afgelopen periode is er samen met een groep van vijftien zeer betrokken inwoners gewerkt aan het onderzoek naar de mogelijke overstap van aardgas naar groene waterstof. Vragen over wat een overstap van aardgas naar waterstof betekent voor bijvoorbeeld aanschaf van een andere verwarmingsketel, overstappen naar een andere energieleverancier, kosten, veiligheid en noodzaak tot verduurzamen van woningen worden in dit project verkend. Uiteindelijk moet een draagvlakmeting onder de inwoners bevestigen of dit project breed gedragen wordt.  

Bij het initiatief ‘Stad Aardgasvrij’ werken veel partijen, onder coördinatie van Coöperatie Deltawind, samen. Met technologieleverancier Hygro wordt de haalbaarheid van een groen waterstof productiesysteem te onderzocht, dat kan worden ingebouwd in een bestaande windmolen. Vanuit Oude-Tonge komt er mogelijk een ondergrondse waterstofleiding naar Stad aan ’t Haringvliet te liggen.   

De uitslag van de subsidieaanvraag voor het Programma Aardgasvrije Wijken wordt eind september 2020 verwacht.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl