• Home Slider01

Energy Observer ToyotaDe Energie Observer, een omgebouwde zeewaardige catamaran die vaart op een combinatie van waterstof en zonne-energie, heeft zijn eerste trans-Atlantische reis van 5000 (9250km) zeemijlen voltooid. De reis ging van Bretagne in het westen van Frankrijk, via de Canarische Eilanden en Kaapverdië naar Martinique in het Caribisch gebied. De hele reis is volbracht zonder CO2-uitstoot. Bijzonder: onderweg, halverwege op de oceaan, kwamen het schip een eenzame roeier tegen.

De vijfkoppige bemanning maakte ook de reis midden in de Corona-periode. Onderweg kon niet in havens aangelegd worden omwille van de gezondheid bemanning. Voedsel werd via de boordradio op de eilanden besteld en op de stijger gedropt. Nergens werd persoonlijk contact gelegd met eilandbewoners.

De 100-ft. catamaran is een hightech jacht met een centraal energiebeheersysteem dat de energieproductie en -transmissie van zonnepanelen, windturbines en waterstofbrandstofcellen coördineert. Het doel is om deze systemen op verschillende tijdstippen te kunnen laten draaien, zodat de boot optimaal presteert. 

De trans-Atlantische reis wordt gezien als een bijzondere reis, voor het eerst werd gebruik gemaakt van de nieuwe, door Toyota ontwikkelde, brandstofcelsysteem (foto) waarvoor gezuiverd zeewater wordt gebruikt. Met behulp van de door Rockwell ontwikkelde geavanceerde software wordt berekend wanneer er waterstof moet worden geproduceerd uit energie uit de zonnepanelen en verticale rotorbladen en wanneer de elektromotoren moeten worden aangedreven. Op deze manier wordt er een maximaal rendement uit de duurzame opwek gehaald.

Tijdens de reis van de Canarische Eilanden naar Martinique kwam de Energy Observer slechts twee schepen tegen: een vrachtschip en de trans-Atlantische roeier, Stéphane Brogniart die al roeiend onderweg was van het Spaanse eiland El Hiero naar het Caribisch gebied.

Drie jaar na de lancering heeft Energy Observer 23.305 mijl (43.000km) afgelegd en 25 landen bezocht.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl