• Home Slider01

Brussel CaetanoBus City GoldHet e-farmproject in het noorden van Duitsland heeft twee waterstofbussen besteld. Busbouwer CaetanoBus levert eind dit jaar twee bussen van het type H2.City Gold. Hiermee is de hele cirkel van efarm rond, van groene stroomopwekking naar elektrolyse en van waterstof-tankstations naar vervoer. Kortom, het hele traject van productie, verwerking en distributie tot vlootgebruik.

De 12 meter lange bussen met een brandstofcel van CaetanoBus zullen flexibel worden ingezet op verschillende lijndiensten door Autokraft GmbH, dat deel uitmaakt van de Deutsche Bahn AG (DB) -groep. De 2-deurs is volledig emissievrij en uitgerust met een Toyota brandstofcel. CaetanoBus uit Portugal is er trots op het eerste bedrijf in Europa te zijn dat de toonaangevende brandstofceltechnologie van Toyota gebruikt, gebaseerd op dezelfde brandstofcel als de auto Toyota Mirai.

Dankzij de toepassing van zo'n geavanceerde technologie hebben de bussen een actieradius van 400 km op één enkele tankbeurt. De voertuigen zijn dan ook flexibel inzetbaar. Busbouwer CaetanoBus heeft belangrijke componenten zoals waterstoftanks, batterijen en de brandstofcel op het dak geplaatst. Hierdoor is een ontwerp mogelijk met een lage vloer en een comfortabele passagierservaring. Bij een ongeval wordt, dankzij waterstofleksensoren en crashsensoren, de toevoer van waterstof uit de tanks automatisch onderbroken.

De bestelling van de bussen op waterstof is een belangrijke stap voor de realisatie van Duitsland's grootste groene waterstofmobiliteitsproject eFarm. Het coöperatieve project, waarbij 20 regionale partners zijn betrokken, waaronder burgerwind- en zonneparken en openbare nutsbedrijven, werd in 2017 opgestart. Er wordt een gezamenlijke waterstofinfrastructuur ontwikkeld, van productie en verwerking tot inzet van transportvoertuigen. Burgers en bedrijven die een waterstofvoertuig gaan kopen, krijgen zo gegarandeerd 100% groene, regionaal opgewekte waterstof uit wind- of zonne-energie. 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl