• Home Slider01

Amersfoort tankstationIn de stad Amersfoort moet het zesde openbare waterstoftankstation van Nederland openen. Het tankstation moet komen op bedrijventerrein De wieken Vinkelhoef, een zeer strategische plek op de kruising van de autosnelwegen A1 en A27. De plannenmakers zijn ambitieus. Het gerenommeerde architectenbureau Wiegerinck uit Arnhem is ingeschakeld voor een uiterst duurzaam ontwerp (zie artist impression) en diverse grote bedrijven zijn bij het plan betrokken. Volgend jaar moet het tankstation al openen.

Ook verantwoordelijk wethouder Hans Buijtelaar van de gemeente Amersfoort is enthousiast. Vorig jaar hebben de initiatiefnemers al 50.000 Euro subsidie gekregen van de gemeente om een onderzoek naar het tankstation uit te voeren. Binnen het gemeentehuis begint de tijd te dringen. De stad heeft zich vastgelegd in een afspraak om uiterlijk 2025 al het vervoer zero emission te laten uitvoeren. Een waterstoftankstation in de regio is dan noodzakelijk.

Diverse bedrijven werken daarom samen binnen het project dat voorziet in een tankstation in de onmiddellijke nabijheid van de vestiging van McDonalds. Stephan Bredewold, directeur van Fountain Fuel uit Hoogland is bij de plannen betrokken. “Er in Amersfoort een grote groep ondernemers die zich bereid toont waterstof aangedreven voertuigen te kopen, als het tankstation daadwerkelijk gebouwd gaat worden,” meldt hij in de lokale media. “Bedrijven als Pot Verhuizingen, Drankengroothandel Scheerder, autoverhuurder Van Dusschoten hebben al toegezegd mee te gaan doen. En Stam, de Renaultdealer, is bereid de auto's te leveren. Ook Post.nl heeft aangegeven interesse te hebben. En dan zit je gauw aan aantallen die nodig zijn om zo'n tankstation rendabel te exploiteren.''

Helemaal onbekend zijn waterstofbussen niet in de regio. Twee bussen met een brandstofcel rijden regelmatig vanuit Apeldoorn over de Veluwe naar de Keistad. Deze bussen zijn van vervoersbedrijf Keolis, dat nog geen standpunt over uitbreiding van het aantal voertuigen op waterstof heeft genomen. Keolis wacht met de besluitvorming op de provincie Utrecht dat de concessies voor het openbaar vervoer in de regio regelt.

Naast Amersfoort wil Bredewold volgend jaar ook in Rotterdam een tankstation openen. “Er zijn nog acht locaties die serieus belangstelling tonen, maar een stad als Amersfoort kan zich hiermee regionaal én landelijk profileren als koploper in deze ontwikkeling.”

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl