• Home Slider01

Europa logoLater deze week maakt de Europese Unie bekend hoe de Europese Green Deal verder vorm gaat krijgen. Maar inmiddels is duidelijk dat groene waterstof de komende decennia een belangrijke rol gaat spelen om de CO2-uitstoot in het jaar 2050 op nagenoeg nul te krijgen. Dat blijkt uit documenten die vroegtijdig zijn uitgelekt. Nog niet alles is definitief beklonken, maar de richting waarop het gaat in een groene toekomst is inmiddels helder.

Een van de subsidieregelingen heeft betrekking op de reductie van CO2-uitstoot. Bedrijven die door het gebruik van groene waterstof een ton uitstoot van koolstof kunnen compenseren worden financieel ondersteund. Uit onderzoek door Standard & Poor’s wordt gesuggereerd dat de koolstofprijzen in Europa, die momenteel rond de € 21 per ton liggen, tot 2030 kunnen stijgen naar bijna € 150 per ton. Door het steeds verder belasten van CO2 wordt het groene waterstofalternatief steeds aantrekkelijker. Europa moet dan nog wel kijken naar de dubbele belastingafdracht, eerst op elektriciteit bij de productie van groene waterstof bij de elektrolyser en vervolgens over waterstof. Dit remt de ontwikkeling.

Groene waterstof staat al volop in de belangstelling op plekken waar veel goedkope hernieuwbare energie aanwezig is, vooral bij traditionele oliebedrijven. BP onderzoekt de haalbaarheid van de productie van waterstof en ammoniak in een wind- en zonne-energiecentrale in Australië. Een cluster van windparken projecten langs de kusten van Duitsland, Nederland en België staan in de belangstelling bij Ørsted, Equinor en Shell. Maar ook in het Midden-Oosten begint het door te dringen dat de toekomst van olie eindig is. Ook daar verschuift de aandacht naar de productie van groene waterstof uit enorme zonneparken in de woestijn. Het efficiënt transporteren van waterstof is nog wel een uitdaging.

Deze week maakt de Europese Unie nadere plannen over de rol van waterstof nader bekend.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl