• Home Slider01

VerkeersbordNu de populariteit van het rijden op waterstof toeneemt komen er nieuwe verkeersborden langs de Nederlandse hoofdwegen. Op de bebording is zichtbaar of er laadpalen bij de locatie staan en of er waterstof verkrijgbaar is. Dat heeft minister Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer laten weten.

In Europees verband wordt alleen een blauwe schaduw toegepast voor tankstations waar alternatieve brandstoffen aanwezig zijn. Daaronder vallen ook snelladers en waterstoflocaties. In Duitsland en België worden deze borden inmiddels al gebruikt. In Nederland heeft een speciale werkgroep van CROW Platform Bewegwijzering zich over dit pictogram gebogen. De werkgroep had twijfels of de officiële blauwe schaduw wel duidelijk genoeg zou zijn voor bestuurders voertuigen die rijden op waterstof. Uit onderzoek onder automobilisten in België en Duitsland blijkt dat slechts een op de vier ondervraagden begrijpt dat bij deze tankstations ook alternatieve brandstoffel te koop zijn. Nederland voegt daarom als extra aanduiding de letters ‘H2’ toe in een groen kader. Uit onderzoek onder gebruikers blijkt dat een overgrote meerderheid van de automobilisten de nieuwe borden begrijpt. In lijn met de EU-buurlanden blijft de blauwe schaduw wel gehandhaafd. De uitrol van de bebording zal zo snel mogelijk worden gestart, heeft de Nederlandse minister Cora Van Nieuwenhuizen laten weten.

Automobilisten die nu al rijden op waterstof zijn nog vaak afhankelijk van parate kennis om en tankstation te vinden of maken gebruik van speciale apps. De zwarte pompzuil blijft voorlopig prominent op de borden staan. Dit is het symbool voor fossiele brandstoffen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl