• Home Slider01

Denemarken OrstedIn Denemarken zijn plannen gepresenteerd voor een enorme fabriek voor groene waterstof. De stroom die nodig is voor de productie moet komen van de windparken voor de kust.

Zes grote bedrijven in Denemarken werken binnen het project samen om een ​​van 's werelds grootste groene waterstoffabrieken te bouwen. De waterstof is bestemd voor schepen, vrachtwagens, vliegtuigen en zware industrie. Containerrederij AP Moller-Maersk, luchtvaartmaatschappij SAS, logistieke dienstverlener DSV Panalpina, veerbootlijn DFDS, de luchthavens van Kopenhagen en het bedrijf voor hernieuwbare energie Orsted streven ernaar om in 2023 hun eerste waterstoffabriek te openen. De benodigde stoom komt uit offshore wind. Tegen 2030 moet de fabriek op maximale capaciteit draaien en Denemarken helpen om tegen 2050 koolstofneutraliteit te bereiken. Over de totale investeringen zijn nog geen mededelingen gedaan.

Henrik Poulsen, chief executive van Orsted, 's werelds grootste windparkontwikkelaar, liet bij de presentatie van de plannen weten dat batterijen weliswaar prima werken voor personenauto’s, maar dat ze ongeschikt zijn voor zwaardere vormen van transport en industrieën zoals staal en cement, waar hoge temperaturen in het productieproces gevraagd worden. “Om in 2050 nul procent CO2-uitstoot te realiseren, zal waterstof hier een belangrijke rol gaan vervullen. Met dit project gebruiken we hernieuwbare energie om waterstof te produceren.”

De initiatiefnemers denken aan een elektrolyser met een piekvermogen van 1,3 GW om groene waterstof maken, daarmee kan 850.000 ton CO2-uitstoot worden bespaard. Om de elektrolyser van stroom te voorzien zou dan een 3GW offshore windpark nodig zijn, een van de grootste ter wereld. De topman van Orsted bevestigd dat groene waterstof momenteel nog erg duur is, maar verwijst naar wind op zee. Daarvan zijn de prijzen het afgelopen decennium met ongeveer driekwart gedaald. Groene waterstof zal naar verwachting ook flink goedkoper worden.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl