• Home Slider01

Biarritz Pragma aDe Franse waterstoffiets Apha van Pragma Industries komt naar Nederland. Op 1 juli wordt de fiets officieel gepresenteerd. De Nederlander Dick van Goch gaat als Agent Commercial France de fiets op de Nederlandse markt brengen. Het eerste exemplaar komt deze week in Nederland aan.

“Na meerdere berichten op onder andere Waterstof Magazine werd fietsenfabrikant Pragma Industrie in Biarritz, in zuidwest Frankrijk, bedolven onder informatie-aanvragen”, laat van Goch aan onze redactie weten. “Een waterstofbedrijf uit Hoogezand toont belangstelling, maar ook verschillende gemeenten door het hele land, universiteiten, hogescholen en grote bedrijven. Particulieren hebben ook interesse, maar waarschijnlijk is de eerste generatie fietsen daarvoor nog te duur.”

De eerste serie Alpha waterstoffietsen had een tankinhoud van 2 liter bij een druk van 200 bar. De huidige generatie, waaronder het showmodel in Nederland, kan getankt worden op 300 bar. De levertijd is kort, de fabriek in Frankrijk heeft ongeveer 150 exemplaren op voorraad.

“Het tanken van een waterstoffiets is nog wel een uitdaging,” zegt importeur van Goch. “De goedkoopste oplossing is een tankbeurt vanuit een gasfles met waterstof via een veredelde vulslang, maar een eigen waterstoftankstation behoort ook tot de mogelijkheden. Dan praten we al snel over een kostenpost van 250.000 euro voor een tankstation dat zelf waterstof produceerd. Als wordt getankt vanuit flessen bedraagt de investering 29.000 euro. In de toekomst streeft de fabrikant er naar fietsen te leveren die 350 bar kunnen tanken. Via een speciale nippel kunnen ze dan worden gevuld bij een autotankstation.”

Van Goch verwacht dat de verhuurbedrijven, universiteiten en overheidsinstellingen tot de eerste klanten gaan behoren. Bij de aankoop van meerdere exemplaren wordt het hele pakket, waaronder fietsen en tankvoorziening, beter betaalbaar. De waterstoffietsen kosten 7500 euro per stuk exclusief btw. Vanaf deze zomer zijn ze al leverbaar.

De officiële presentatie van de eerste waterstoffiets vindt op 1 juli plaats. Dat is volgens de importeur het moment waarop er weer grotere groepen samen mogen komen. Gezien de grote interesse worden er zo’n 50 tot 100 belangstellenden verwacht. De presentatie van de waterstoffiets vindt waarschijnlijk plaats in Arnhem.  

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl