• Home Slider01

Australie kangarooEen nieuw consortium met een reeks indrukwekkende namen heeft het initiatief genomen om de waterstofbus in Australië te introduceren. Onder de naam H2OzBus gaan Transit Systems, bekend van de waterstofbussen in Londen, Ballard Powers Systems, gasbedrijf BOC, Palisade Investment Partners en ITM Power een vloot van 100 bussen met een brandstofcel uitrollen. De plannen, en dan vooral de tijdlijn, zijn zeer ambitieus.

“Het aantal van 100 bussen is slechts het startaantal,” laat Greg Balkin, algemeen directeur nieuwe technologie en innovatie in de Australische media weten. “We zijn deels afhankelijk van gemeentelijke vergunningen en wettelijke vereisten, maar hopen de eerste voertuigen over één tot anderhalf jaar op de weg te hebben.” De initiatiefnemers zien zich gesteund door de ‘nationale waterstofstrategie’ die de landelijke regering gepresenteerd heeft. Hierin wordt waterstof als een belangrijk onderdeel beschouwd bij het CO2-vrij maken van openbaar vervoer en zwaar transport.

In de eerste fase willen de initiatiefnemers achter H2OzBus zich richten op de aanleg van de tankinfrastructuur op maximaal 10 centrale hubs in heel Australië. Partner Transit Systems heeft contracten voor het openbaar vervoer in verschillende delen van het land en kan de voertuigen moeiteloos integreren in bestaande netwerken. Daarbij wil het bedrijf putten uit de ervaring met waterstof in het openbaar vervoer in Londen. Daar wordt al sinds 2013 op waterstof gereden. Transit Systems is het enige multinationale openbaarvervoersbedrijf van Australië en is actief in West-Australië, Nieuw-Zuid-Wales, Zuid-Australië, Victoria, Northern Territory, Singapore en het Verenigd Koninkrijk, inclusief de enige waterstofaangedreven busvloot van Londen.

Partner ITM Power, dat samen met BOC de infrastructuur voor waterstofproductie en -tanken zal leveren, is ook niet onbekend in de markt voor openbaar vervoer. Het Australische initiatief kan gebruik maken van de ervaring die het bedrijf de afgelopen jaren heeft opgedaan in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Australië krijgt wel een primeur, ITM Power zal voor het eerst zijn nieuwe 2MW PEM-brandstofcel toepassen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl