• Home Slider01

Napels pastaWat is het verband tussen Orecchiette, een soort pasta in schelpjes-vorm, Peccheri, een pastasoort in de vorm van een hele grote koker, én waterstof? In eerste instantie lijkt er geen enkel verband, maar onlangs vond er in de heuvels bij Napels een bijzondere test plaats. In het plaatsje Contursi Terme werd de bekende pastafabriek van Orogiallo voorzien van een bijzonder brandstofmengsel. Op een mix van waterstof en aardgas draaide de pastaproductie zonder problemen door.

In een nabijgelegen olijfboomgaard hadden ingenieurs van Snam, de beheerder van het aardgasnetwerk in Italië, een aantal waterstoftanks aangesloten op de gasleiding richting de pastafabriek. Binnen in het enorme bedrijfspand bleven de ketels met Orecchiette en Peccheri zonder problemen functioneren. Maar omdat waterstofbrandstof emissievrij is, werd in het productieproces aanzienlijk minder CO2 uitgestoten.

Het mengen van waterstof en pasta maken is een onderdeel van een veelzijdige campagne van Marco Alverà, de directeur van Snam, een beheerder van aardgasnetwerken in Italië en in heel Europa. Alverà voelt de druk vanuit heel Europa om minder CO2 uit te stoten en is overtuigd van de voordelen van groene waterstof.

Het is emissievrij en kan worden getransporteerd door het enorme netwerk van Snam met een totale lengte van 40.000 km. Het bedrijf schat dat in drie decennia ongeveer een kwart van de energie in Italië afkomstig zou kunnen zijn van waterstof. Snam wil zo’n 2 miljard euro uitgeven om de geschiktheid van het aardgasnet te testen en daar waar nodig te upgraden. In een tussenstap is het bijmengen van waterstof in het aardgasnetwerk een optie.

De eigenaren van het pastabedrijf Orogiallo, hebben graag meegewerkt aan de test die veel publiciteit opleverde. Door alleen al deel te nemen aan de ‘pasta-test’ van Snam heeft Orogiallo zijn groene reputatie bij klanten zoals supermarkten, flink weten op te vijzelen. "Onze klanten zijn blij met dit waterstof-experiment", zegt Vincenzo Milito, de 72-jarige godfather van de pastafabriek in de New York Times, die uitvoerig over de test schrijft. “We hebben aandacht voor de wensen van onze klanten en zij maken zich zorgen over het milieu. Wij als pastaproducent doen er iets aan.”

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl