• Home Slider01

Carmel IndianaEen pick-up truck op waterstof die zijn eigen brandstof aan boord maakt. Dat is het idee van Kurt Koehler uit Indianapolis in het noordoosten van de Verenigde Staten. Het voertuig rijdt op benzine én waterstof, dat onderweg wordt geproduceerd uit een chemische reactie. De eerste waterstofvoertuigen, ontworpen door zijn Aluminium Gallium Company, gaan deze maand rijden in de stad Carmel, in de Amerikaanse staat Indiana.

De Amerikaan Kurt Koehler heeft de afgelopen 14 jaar gewerkt aan het groene idee. Hij ontwikkelde een systeem dat in het voertuig waterstof maakt met behulp van een vaste katalysator en een eenvoudige chemische reactie. Vanaf deze zomer gaat waterstof, geproduceerd vanuit een vaste legering, als extra brandstof dienen voor een paar voertuigen op benzine. De waterstofproductie begint met een paar stevige pucks, bestaand uit een legering van aluminium en gallium om direct waterstof te maken wanneer dat nodig is. Op het moment dat deze pucks in contact komen met water, begint een chemische reactie en worden de watermoleculen gesplitst in waterstof en zuurstof. Het vrijgekomen waterstofgas wordt opgevangen en onmiddellijk naar de motor gepompt. De zuurstof die vrijkomt bindt zich met aluminium en wordt aluminiumoxidepoeder, dat later onbeperkt kan worden omgezet in nieuwe pucks door toevoeging van meer gallium.

Deze zomer voert de stad Carmel, een proef uit met vijf voertuigen met benzinemotoren. Deze pick-ups zullen worden uitgerust met het waterstofproductie-systeem, dat bestaat uit een metalen doos met zes bussen in de bak net achter de cabine. De metalen doos weegt 45 kg. Elke dag starten de voertuigen met het rijden op waterstof en schakelen automatisch over op benzine als alle pucks zijn verbruikt. Tests hebben uitgewezen dat het systeem zorgt voor een benzinebesparing van 15% en 20% minder kooldioxide uitstoot.

Als u in de omgeving woont kunt u het systeem live in werking zien. Koehler geeft wekelijks demonstraties van de technologie in de garage van het Departement aan de Carmel Street. Woont u verder weg dan kunt u kijken naar het eerste deel van een filmpje met uitleg via deze link.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl