• Home Slider01

USA Tankstations trucksDe uitrol van grote waterstoftankstations in de USA begint steeds meer vorm te krijgen. De afgelopen week maakten vrachtautofabrikant Nikola en Nel Hydrogen bekend een overeenkomst te hebben gesloten over het leveren van vijf tankstations op strategische plekken in de Verenigde Staten.  De H2-stations moeten de zware voertuigen die Nikola gaat bouwen van waterstof voorzien. De waterstof wordt niet aangevoerd, maar op locatie geproduceerd.

Nel Hydrogen levert voor in totaal 85-megawatt alkalische elektrolysers, verdeeld over vijf tankstations, die dagelijks tot 8 ton waterstof kunnen produceren, gezamenlijk meer dan 40.000 kg waterstof. De aankooporder heeft een waarde van 26,5 miljoen Euro. Om aan de toekomstige vraag naar elektrolysers te voldoen bouwt Nel momenteel een nieuwe megafabriek is in Noorwegen.  Over de andere apparatuur die nodig is voor de tankstations zijn Nel en Nikola nog in onderhandeling. Deze zullen naar verwachting de komende maanden worden afgerond.

"We bouwen het grootste waterstofnetwerk ter wereld en ik kan er niet trotser op zijn dat Nel er deel van uitmaakt", zegt Trevor Milton, oprichter en uitvoerend voorzitter van Nikola Corporation. “Deze elektrolysers zullen vijf grote waterstofstations bedienen die komen langs belangrijke routes voor zwaar transport. Hiermee ontstaat de toekomst van schoon transport. ”

“We zijn erg verheugd dat we deze mijlpaal met Nikola Corporation hebben bereikt,” zegt Jon André Løkke, CEO van Nel. “Sinds onze samenwerking in 2017 begon, werken we samen om grootschalig waterstof-tankstations te ontwikkelen. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel vooruitgang het Nikola-team heeft geboekt met betrekking tot voertuigontwikkeling en het ontwerp van stations. Nu zijn we klaar om te beginnen met bouwen.”

De cijfers genoemd in het persbericht laten zien dat de aankoopprijs van elektrolysers flink aan het dalen is. Waarschijnlijk heeft de opschaling van de productie een sterk prijsdrukkend effect.

Er is ook goed nieuws voor beleggers die het volste vertrouwen hebben in de nieuwe waterstofeconomie. Sinds afgelopen week is het aandeel Nikola te koop op de Nasdaq in New York en kan iedereen in het bedrijf participeren.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl