• Home Slider01

Zuid Holland Waterstofbus VDLSinds vandaag rijden vier bussen op waterstof mee in de dienstregeling in de provincie Zuid-Holland. De voertuigen zijn geproduceerd door VDL, worden geëxploiteerd door Connexxion en rijden in de regio Hoeksche Waard-Goeree Overflakkee, in de dienstregeling R-Net Lijn 436.

De voertuigen die worden ingezet zijn de bussen van twaalf meter lengte van het type Citea SLF-120 Electric en dan in waterstofuitvoering. Bij het voertuig wordt de aandrijving verzorgd door een ‘waterstof range extender’. In praktijk betekent dit dat de bus is uitgerust met een aanhanger waarin de waterstoftechniek is ondergebracht. Met een volle tank kunnen deze voertuigen zo'n 350 kilometer afleggen.

De ingebruikname liep vertraging op door onder meer complexe wet- en regelgeving rondom de inzet van de waterstofbussen. Alle betrokken wegbeheerders hebben instemming verleend aan het laten rijden van de waterstofbussen. Omdat de Heinenoordtunnel onderdeel uitmaakt van de route die R-net lijn 436 volgt, is specifiek overleg gevoerd tussen tunnelbeheerder Rijkswaterstaat en de veiligheidsregio’s. De chauffeurs hebben voor het besturen van deze bus naast een D rijbewijs ook een E rijbewijs moeten halen. Dit is nodig omdat de bus is uitgerust met een aanhanger waarin de H2 techniek is ondergebracht. Het voordeel van deze constructie is dat het extra gewicht en ruimte van de H2 installatie niet ten koste gaat van het aantal te vervoeren passagiers.

De bussen gaan tanken bij het Air Liquide waterstofstation in Rhoon, waar ook de 2 waterstofbussen van de RET - die sinds 2017 in Rotterdam rijden - worden getankt. Zowel de bussen en als de nodige uitbreiding van het tankstation worden mede gefinancierd door de Fuel Cell and Hydrogen Joint Undertaking en maken deel uit van het project 3Emotion. Het Belgisch Nederlandse WaterstofNet is als partner verantwoordelijk is voor de coördinatie en disseminatie.

Binnen het Europese project 3Emotion worden in totaal 29 waterstofbussen gedemonstreerd op 6 locaties in Europa: in Rotterdam (2), London (10), Pau (3), Versailles (7), Aalborg (3) en 4 in de provincie Zuid-Holland. De provincie Zuid-Holland zet volgend jaar een volgende stap in het vergroenen van het busvervoer. In 2021 wordt het aantal waterstofbussen in Hoeksche Waard-Goeree Overflakkee uitgebreid met 20 nieuwe bussen van Solaris Dit project wordt mede gefinancierd door het FCH-JU project Jive 2.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl