• Home Slider01

Londen dubbeldekker1Waterstof als brandstof is essentieel om luchtverontreiniging en koolstofemissies van de Britse transportvloot te verminderen, blijkt uit een onderzoeksrapport dat in het Verenigd Koninkrijk is gepresenteerd. Het onderzoek is uitgevoerd door de denktank Centre for Policy Studies, om in beeld te krijgen hoe de klimaatdoelstellingen van Parijs kunnen worden gehaald.

De Britse regering streeft ernaar om tegen 2050 netto-nulemissies te bereiken. Omdat het vervoer in belangrijke mate bijdraagt aan deze uitstoot en een van de belangrijkste bronnen van luchtverontreiniging is, dringt de denktank er bij de regering op aan om waterstof te zien als een oplossing voor deze problemen. 

Volgens het rapport bestaat het gevaar dat de focus op korte termijn te veel komt te liggen op elektrische voertuigen nu er plannen zijn gepresenteerd om met ingang van 2035 de verkoop van benzine en dieselvoertuigen te verbieden. De onderzoekers schrijven dat accu’s zijn niet voor iedere vorm van transport een haalbare oplossing is.  

De denktank dringt er bij de regering op aan om ervoor te zorgen dat niet alleen personenauto's, maar ook zware vrachtwagens, bussen, treinen en schepen, worden vervangen. In deze gevallen is waterstof een veel geschiktere alternatieve en schone brandstof omdat het een hogere energieopslagdichtheid heeft dan lithium-ionbatterijen. Het vroegtijdig omarmen van waterstof biedt Groot-Brittannië een grote kans wereldleider in deze technologie te worden en daarmee duizenden 'groene' banen te creëren.

De publicatie van het Centre for Policy Studies bevat ook een reeks aanbevelingen, zoals het uitzetten van een waterstofstrategie voor het hele VK, een plan om ervoor te zorgen dat de busvloot van het VK in 2038 emissievrij is en streefcijfers voor schone lucht in te voeren in overeenstemming met de WHO-richtlijnen. Tenslotte moet er voor een strategie gekozen worden en om vrachtwagens, bussen, treinen, scheepvaart en luchtvaart koolstofvrij te maken. 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl