• Home Slider01

Goschen HydrospiderIn Zwitserland is het nieuwe transportsysteem voor waterstof gepresenteerd. In containers wordt de brandstof voor vrachtauto’s en personenauto’s van de waterstoffabriek in Niedergösgen naar tankstations in het hele land vervoerd. De eerste vracht werd afgelopen week afgeleverd bij het nieuwe Avia waterstof-tankstation in Sankt Gallen en wordt gezien als een belangrijke stap om het wegtransport in Zwitserland koolstofarm te maken. AVIA Osterwalder gebruikt de waterstof voor de laatste tests als onderdeel van het inbedrijfstellingsproces voor het eerste waterstofvulstation in Oost-Zwitserland. De opening van het tankstation is gepland in de zomer van 2020. 

De containers worden geladen in Niedergösgen, waar via waterkracht dagelijks 800 kg waterstof wordt geproduceerd. Hiervoor is 2 MW input van energie nodig. De elektrolyser produceert niet de hele dag op vol vermogen. De initiatiefnemers willen vooral gebruik maken van overtollige groene energie. Als er piekmomenten in het reguliere gebruik zijn wordt de elektrolyser tijdelijk afgeschakeld.

In Zwitserland zijn inmiddels de eerste Hyundai vrachtauto’s op waterstof gearriveerd. In totaal zullen er de komende vijf jaar 1600 zware voertuigen op waterstof worden geleverd die deels gaan rijden voor de supermarktketens Coop en Migros. Zij beschikken over een eigen netwerk van tankstations waar in de toekomst waterstof wordt aangeboden. Maar ook oliemaatschappijen als Avia, Shell en het Oostenrijkse OMV hebben zich bij het waterstofinitiatief aangesloten. De Zwitserse overheid subsidieert de waterstofplannen, door transporteurs die overschakelen op schoon vervoer fiscale voordelen te bieden.

Bij de meer dan 100 jaar oude waterkrachtcentrale Alpiq Gösgen heeft het samenwerkingsverband Hydrospider onlangs de grootste elektrolyse-installatie van Zwitserland in gebruik genomen voor de productie van groene waterstof. Het water wordt gescheiden in waterstof en zuurstof met elektriciteit die ter plaatse wordt geproduceerd uit 100 procent waterkracht. De 2 MW-fabriek van Hydrospider zal jaarlijks ongeveer 300 ton waterstof produceren, wat neerkomt op een jaarlijks verbruik van 40 tot 50 vrachtwagens of ongeveer 1700 personenauto's.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl