• Home Slider01

Noorderveld busjesDe gemeente Noorderveld in de provincie Drenthe heeft de afgelopen weken twee nieuwe werkbusjes op waterstof in gebruik genomen (foto). Daarmee zet de gemeente de volgende stap richting klimaatneutraal en CO2-vrij vervoer. De voertuigen zijn geleverd door de Century Autogroep uit noord Nederland en omgebouwd door Holthausen in Hoogezand.

Zo lang er nog geen waterstoftankstation is in de gemeente moeten de voertuigen om te kunnen tanken uitwijken naar buurgemeente Groningen, waar al wel een waterstoftankstation staat. Deze staat naast het zonnepark Woltjerspoor aan de Duinkerkenstraat in het zuidoosten van de stad. Hier tanken ook de waterstofvoertuigen van de stad Groningen. De gemeente Noorderveld, met plaatsen als Norg, Roden en Peize, meldt dat er gesprekken worden gevoerd met een ondernemer die mogelijkheden ziet om een waterstoftankstation te starten. De aankoop van de wagens is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit Europa.

De twee werkbusjes zijn niet de eerste voertuigen op waterstof die de gemeente Noorderveld in gebruik heeft. Holthausen leverde al eerder een naar waterstof omgebouwde Volkswagen E-crafter met enkele cabine aan de gemeente. Dit voertuig heeft een actieradius van 350 km en de 36 kWh accu en de 85 kW elektromotor is geschikt voor het trekken van een aanhangwagen met behoud van een aanzienlijk actieradius. Het is mogelijk om het voertuig te stekkeren (220v en snelladen max. 50kW) en te vullen met waterstof. Het voertuig beschikt over een 4.22 kg waterstoftank van 700 Bar. De snelle vultijd van 3 minuten maakt het voertuig interessant voor intensief gebruik.

Buurgemeente Groningen heeft al langer ervaring met waterstof. Daar rijden sinds mei 2017 een vuilniswagen, een veegwagen en twee personenwagens op H2.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl