• Home Slider01

SloopwoningenStedin gaat in Uithoorn veertien woningen ombouwen naar waterstof. Samen met partners als energieconsultant DNV GL, woningbouwcorporatie Eigen Haard en de gemeente Uithoorn wordt een woonblok van veertien sloopwoningen tijdelijk gereed gemaakt voor verwarming op waterstof. Met dit project wordt ervaring opgedaan met de ombouw van aardgas naar waterstof voor het verwarmen van woningen. Het project is uniek in Nederland en de wereld. Het is de bedoeling dat de panden na de zomer van 2020 met waterstof verwarmd worden, wanneer de huizen niet meer bewoond zijn.

Stedin is een regionale Nederlandse netbeheerder die voornamelijk in het westen van het land opereert. Stedin is verantwoordelijk voor het transport van elektriciteit en gas naar circa 2 miljoen huishoudens en industriële klanten. Als gevolg van de in Parijs gemaakte klimaatafspraken worden in 2050 de Nederlandse huizen niet meer met aardgas verwarmd. Een van de alternatieven voor aardgas is waterstof. Maar voor H2 door de leidingen kan stromen moeten de mogelijke aanpassingen bekend zijn. De verbindingen van de leidingen, de invoer van het gas en natuurlijk het omzetten van waterstof in warmte door cv-ketels moeten worden onderzocht. “Zo’n ombouw is nu nog nieuw en onbekend en zeker geen druk op de knop”, aldus Marc van der Linden, CEO van Stedin. “Het is van essentieel belang dat we dit onderzoek uitvoeren in een zo realistisch mogelijke omgeving van bestaande woningbouw.” 

Stedin doet al jaren samen met technisch adviesbedrijf DNV GL praktijkonderzoek naar de mogelijkheden om het gasnet geschikt te maken voor gebruik van waterstof. Johan Knijp, Country Manager Netherlands van DNV GL: “We gaan in Uithoorn eerst het bestaande gasnetwerk uitvoerig testen op mogelijke lekkages. Zodra de gasleidingen helemaal veilig zijn, plaatst een erkend installateur een waterstof cv-ketel in de woning. Dan gaan we één a twee weken de panden verwarmen met 100% waterstof in plaats van aardgas”. De proef is in woningen van woningcorporatie Eigen Haard. “Wij geloven in een duurzame toekomst en willen onze woningen CO2 neutraal maken. Daarom doen we mee aan dit innovatieve onderzoek’’ zegt Bert Halm, bestuursvoorzitter Eigen Haard. Wethouder Hans Bouma is trots dat dit project plaatsvindt in de gemeente Uithoorn: “Uithoorn wil als gemeente haar bijdrage leveren aan de klimaatdoelen. Dit past bij onze duurzaamheidsagenda en daarom past dit project goed binnen onze gemeente”.

Het waterstof-project wordt uitgevoerd aan de hand van strenge veiligheidseisen, in afstemming met de lokale brandweer en onder toezicht van het bevoegd gezag waaronder de Veiligheidsregio. De werkzaamheden worden pas opgestart wanneer alle woningen leeg staan. Andere betrokken partijen zijn installatiebedrijf Feenstra die de werkzaamheden in de woningen uitvoert  en waterstof-cv-leveranciers Nefit Bosch en Remeha. Zij gaan in Uithoorn de nieuwste cv-ketels op waterstof testen. Een korte video met uitleg vindt u hier.

 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl