• Home Slider01

Marokko zonOm aan toekomstige vraag naar energie te voldoen kijkt Duitsland naar verschillende importmogelijkheden van waterstof. Een van de landen waarmee het land inmiddels verregaande afspraken heeft gemaakt is Marokko. Algelopen week heeft Marokko's ambassadeur in Duitsland, Zohour Alaoui, een overeenkomst getekend met de Duitse minister van Economische Samenwerking en Ontwikkeling, Gerd Muller, over de ontwikkeling van een exportsysteem van groene waterstof.

Vanuit Europa wordt met belangstelling gekeken naar de mogelijkheden van opwek van groene waterstof in Afrika. Duitsland wil met het eerste grootschalige groene waterstofproject in Afrika aantonen dat waterstof op een concurrerende levensvatbare manier kan worden geproduceerd. Als het groene energie-systeem eenmaal in gebruik is genomen, moet de faciliteit de CO2-uitstoot jaarlijks met 100.000 ton verminderen. Duitsland heeft vorige week bekend gemaakt dat het 7 miljard euro zal steken in groene waterstof uit Duitsland zelf en nog eens 2 miljard om partnerschappen met andere landen op te bouwen.

Nieuw is de samenwerking tussen Marokko en Duitsland niet. Al in 2012 hebben beide landen het energiepartnerschap PAREMA opgericht met de ondertekening van een intentieverklaring op ministerieel niveau. De energie moet hoofdzakelijk vanuit de zon en in mindere mate uit wind komen. Zelfs in een van de meest regenachtige steden van Marokko, Tanger, schijnt de zon nog altijd 2900 uur. In de meest zonnige stad van Duitsland, Freiburg, schijnt maar 1768 uur de zon. Marokko heeft dan ook uitstekende uitgangspunten om waterstof te produceren vanuit duurzame energie.

Gezien het grote potentieel in wind- en zonne-energie, zou Marokko een aanzienlijk deel van de wereldvraag naar waterstof kunnen verwerven, geschat wort op 2 tot 4% in 2030. De geografische nabijheid van Europa kan de export van vloeistoffen vergemakkelijken en de emissies in verband met vervoer verminderen. Marokko is het leidende land op het Afrikaanse continent bij de energietransitie, Duitsland vervult dezelfde functie in Europa.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl