• Home Slider01

Noorderveld ReviveDe Nederlandse gemeente Noordenveld blijft investeren in schoon transport. Onlangs werden twee bestelauto’s op waterstof in gebruik genomen en nu maakt de gemeente bekend als eerste gemeente van Drenthe met een vuilniswagen op waterstof te gaan rijden. Om dit mogelijk te maken heeft Noordenveld een Europese subsidie van 200.000 euro toegekend gekregen. Eind 2021 moet het voertuig gaan rijden. Naast de gemeente Noordenveld doen onder andere ook de Nederlandse plaatsen Amsterdam, Groningen en Breda en het Belgische Antwerpen mee aan dit Europese waterstofproject.

De vuilniswagen krijgt elektrische aandrijving waarbij de waterstof zorgt voor het opladen van de accu waardoor het rijbereik aanzienlijk wordt verlengd. Wethouder Jeroen Westendorp van Noorderveld is blij met deze ontwikkeling: “Dit is weer een stap in de verduurzaming van onze gemeente, in dit geval bij het ophalen van ons afval. Waterstofvoertuigen hebben geen uitstoot van schadelijke uitlaatgassen en zijn bovendien stiller dan een door diesel aangedreven vuilnisauto.” Noorderveld ligt ten zuiden van de stad Groningen, de bekendste plaatsen zijn Norg, Rolde en Peize.

Het voertuig dat naar Drenthe komt is onderdeel van een Europese subsidieronde. Het project heet Refuse Vehicle Innovation and Validation in Europe, afgekort REVIVE. Het doel van dit project is de innovatie op het gebied van afvalinzameling op waterstof te versnellen. Naast de gemeente Noordenveld doen onder andere ook de Nederlandse plaatsen Amsterdam, Groningen en Breda en het Belgische Antwerpen mee aan dit Europese samenwerkingsproject. De aanschaf van vuilnisauto’s in Drenthe en Groningen past in de ontwikkeling van Noord-Nederland om waterstofkoploper te zijn.

De globale doelstelling van REVIVE bestaat uit het demonstreren van zware voertuigen met brandstofceltechnologie en range extender. Dit wordt gezien als een van de zeer weinige alternatieven voor het koolstofarm maken van zware bedrijfsvoertuigen. Deze ontwikkeling sluit aan op het beleid van een groeiend aantal steden in Europa die nul-uitstoot nastreven en de toegang zullen beperken aan dieselvoertuigen met verbrandingsmotoren. Het REVIVE-project wil een belangrijke bijdrage leveren aan de commercialisering van vuilniswagens met een brandstofcel en de ontwikkeling van de technologie. Foto: In januari 2018 werden de plannen van REVIVE voor het eerst gepresenteerd.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl