• Home Slider01

Assen NexosMedewerkers van de Nederlandse provincie Drenthe beschikken sinds deze week over vier waterstofauto’s. De provincie heeft vier Hyundai Nexo’s aangeschaft om de medewerkers voortaan co2-vrij op dienstreis te kunnen sturen. De aankoop past binnen het beleid van Noord-Nederland dat de nieuwe waterstofeconomie verder wil ontwikkelen.

De aankoop van de vier auto’s is onderdeel van het Interregproject Hytrec2. Een project dat de mogelijkheden voor de inzet van waterstof in voertuigen onderzoekt en waaruit de provincie subsidie ontvangt vanuit Europa voor het inzetten van bedrijfsauto’s. Binnen het Interregproject Hytrec2 werken waterstofinitiatieven in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Zweden en Noorwegen samen.

Met het gebruik van de waterstofauto’s wil provincie Drenthe eveneens de ontwikkeling van een regionaal waterstof vulpuntennetwerk in Drenthe stimuleren. Om het rijden in waterstofauto’s te bevorderen is het van belang dat er ook vulpunten komen waar de auto’s kunnen tanken. In januari heeft de provincie al aangekondigd om de komst van zes nieuwe waterstoftankstations in de provincie financieel te ondersteunen. Het Asser bedrijf Resato gaat samen met Orange Gas uit Heerenveen deze zes nieuwe waterstofvulpunten bouwen zodat rijders op waterstof provincie breed kunnen tanken. Daarmee moet het gemakkelijker worden om potentiële waterstofrijders te overtuigen.

Resato is producent van waterstoftankstations en is gespecialiseerd in het op druk brengen van waterstof. De initiatiefnemers willen vanuit Drenthe een landelijk netwerk uitrollen. Er wordt in dit project samengewerkt met de Gasunie.

Een waterstofauto is een elektrische auto, alleen wordt de energie niet in een batterij opgeslagen maar in vorm van waterstof. In een zogenoemde brandstofcel wordt de waterstof weer omgezet naar elektriciteit om de motor aan te drijven. De auto’s kunnen ca. 6 kg waterstof tanken en hebben een actieradius van ongeveer 500 km. Tijdens het rijden stoten de auto’s uitsluitend water uit. De voordelen ten opzichte van een elektrische auto zijn een groter rijbereik en vooral de veel kortere tanktijden.  Bij een regulier tankstation is de tank in minder dan 5 minuten weer vol.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl