• Home Slider01

Groningen waterstofsysteemIn het noorden van Nederland start binnenkort een van de eerste Nederlandse praktijktesten met waterstoftechnologie voor woningen. Het bedrijf HFS, leverancier van waterstofleidingen, gaat hier nieuwe leidingsystemen onderzoeken. De drie maanden durende test vindt plaats in een proefopstelling van EnTranCe op het terrein van de Hanzehogeschool Groningen. In de proeftuin worden drie cv-ketels op waterstof getest die worden aangesloten op een innovatief waterstofleidingsystemen. De resultaten moeten een veilige werking in woonwijken helpen garanderen en een grootschalige toepassing van waterstof mogelijk maken.

Waterstof is een kansrijk alternatief voor aardgas. Diverse fabrikanten brengen installatietechnische producten op de markt die geschikt zijn voor waterstof. Maar hoe werken ze in de praktijk? Welke technische infrastructuur is nodig voor een veilige werking in de bebouwde omgeving? Om dat soort vragen te beantwoorden, start EnTranCe binnenkort een test met cv-ketels met branders van Bekaert en leidingsystemen die geschikt zijn voor waterstof. De uitkomsten worden primair benut voor de eerste waterstofwoonwijk van 100 woningen, Nijstad-Oost in Hoogeveen, waarvan de bouw al in 2021 moet starten.

“Wij zijn blij dat we in dit testproject kunnen participeren”, zegt Alexander Barendregt, Project Manager bij HSF. “Het is een volgende stap in de transitie naar een aardgasloze energievoorziening en er is veel belangstelling voor deze praktijktest, ook vanuit het buitenland.”  Vorig jaar had het bedrijf al een wereldprimeur met de KIWA prestatieverklaring voor vijf gasnetproducten overeenkomstig de nieuwe keuringseis KE 214 voor waterstof. “Maar nu gaan we functioneel testen of deze producten als compleet leidingsysteem veilig werken.”

De test vindt plaats in drie containers met cv-ketels die vanuit externe tanks van waterstof worden voorzien. De cv-installaties hebben eenzelfde leidinglengte, maar een verschillende binneninstallatie, om zo variabel mogelijk testdata te kunnen vergaren. Ze zullen drie maanden met intermitterende cycli draaien. “Wij testen het waterstoftransport vooral op veiligheid en letten op zaken die eventueel optreden, zoals drukverlies, lekkages en geluidsoverlast. Met de juiste producten en een veilig transport willen de deelnemende bedrijven de innovatieve waterstoftechnologie verder ontwikkelen en voor elk huishouden beschikbaar maken als betrouwbare vervanger voor aardgas.”

Klik hier voor een filmpje van dit project (Nederlands ondertiteld)

https://www.youtube.com/watch?v=YPqXN-Fzxv0

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl