• Home Slider01

Zeeland WaterstofleidingDe wetgeving inzage gas, emissies en hernieuwbare energie in Europa zal binnenkort worden gewijzigd om de inzet van duurzame energiebronnen te vergemakkelijken. Dat melden lobbyisten in Brussel die betrokken zijn bij de energietransitie. Volgende week zal de Europese Commissie haar waterstofstrategie officieel presenteren. Om de CO2-doelen te bereiken wordt de huidige wetgeving aangepast en worden nieuwe financieringsprogramma’s ingezet.

In een conceptstrategie, die inmiddels is uitgelekt, signaleert de commissie dat het huidige aardgasnetwerk voor een belangrijk deel kan worden omgebouwd naar een transportsysteem voor waterstof. De Europese ambtenaren denken dat in landen als Nederland en Duitsland 90% van het aardgasnetwerk kan worden hergebruikt. Maar om herbestemming mogelijk te maken, moeten met een herziening van de EU-gaswet de wettelijke beperkingen worden opgeheven. De belangenorganisatie Hydrogen Europe heeft de afgelopen jaren flink gelobbyd om de gaswet, die stamt uit 2009, gewijzigd te krijgen ten gunste van hernieuwbare gassen en waterstof. De herziening is een belangrijke stap om Europa in 2050 CO2-vrij te krijgen. In de Nederlandse provincie Zeeland heeft gastransporteur Gasunie inmiddels een oude aardgasleiding succesvol omgebouwd naar waterstof (foto).
 
De commissie schat de huidige kosten van grijze waterstof op € 1,50-1,70 / kg, op ongeveer € 2,50 / kg voor blauwe waterstof (met koolstofafvang en -opslag) en op € 2,50-5 / kg voor groene waterstof. Volgens de commissie zouden de emissieprijzen moeten stijgen tot € 55-90 / ton CO2-equivalent om groene waterstof concurrerend te maken met blauwe of grijze waterstof. Meer dan 95% van de waterstof die momenteel gebruikt wordt in de industrie is grijze waterstof, via stoomreforming gemaakt uit aardgas. Het voordeel is dat deze waterstof relatief goedkoop is. Het nadeel is dat voor de productie fossiele brandstoffen worden gebruikt en er CO2 vrijkomt.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl