• Home Slider01

Fos sur mer Air LiquideAir Liquide wil in hoog tempo investeren in waterstoftankstations voor zwaar transport in Europa. De afgelopen week maakte de multinational bekend het eerste hogedruk waterstoftankstation van Europa te willen ontwikkelen in Frankrijk, deze week wordt een samenwerking aangekondigd met het havenbedrijf van Rotterdam, de grootste haven van Europa. Binnen vijf jaar moeten er duizenden vrachtauto’s op waterstof op de belangrijkste Europese corridors rijden.

In het Zuid-Franse Fos-sur-Mer moet het eerste hogedruktankstation van Europa, speciaal voor vrachtauto’s komen. Het station komt op het bedrijventerrein van Air Liquide in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur in Frankrijk. Dit waterstofstation krijgt een capaciteit van 1000 kg per dag op een druk van 700 bar. Het station richt zich op langeafstandsvrachtwagens met een actieradius tot 800 km. Naast de investering van Air Liquide zal het station worden gebouwd met financiering van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur en de Europese FCH JU (gemeenschappelijke onderneming brandstofcellen en waterstof). 

Het station zal worden gebouwd in het kader van het HyAMMED-project dat vervoerders en grote retailers zoals Carrefour, Coca-Cola European Partners en Monoprix samenbrengt om de overgang naar schone en duurzame oplossingen voor transport te vergemakkelijken. Het project zal bijdragen aan het verminderen van de jaarlijkse CO2-uitstoot met meer dan 1.500 ton CO2, wat overeenkomt met meer dan 2 miljoen afgelegde vrachtwagenkilometers. Het station zal begin 2022 in gebruik worden genomen en zal in de eerste plaats de eerste Europese vloot van acht 44 ton koolstofarme waterstoftrucks van brandstof voorzien. Een van deze vrachtwagens zal door Air Liquide worden geëxploiteerd voor de levering van verpakte gassen in het gebied van Fos-sur-Mer, 40 km ten westen van Marseille. Het station wordt ook ontworpen voor het tanken van bussen en andere bedrijfsvoertuigen.

Deze week kondigen Air Liquide en het Havenbedrijf Rotterdam de lancering aan van een gezamenlijk opgezet initiatief om 1000 vrachtauto’s op waterstof op de weg te krijgen. Deze voertuigen moeten over vijf jaar gaan rijden in Nederland, België en Duitsland. Truckfabrikanten zoals VDL Groep, Iveco / Nikola en transportbedrijven Vos Logistics en Jongeneel Transport hebben zich als partner bij dit initiatief aangesloten. Dit wordt een van de grootste projecten in Europa voor de ontwikkeling van waterstofvrachtwagens en aanverwante infrastructuur. Het project zal bijdragen aan een verbetering van de luchtkwaliteit door een geschatte hoeveelheid van meer dan 100.000 ton CO2-uitstoot per jaar te verminderen. Dat komt overeenkomt met 110 miljoen gereden kilometers. 500 vrachtauto’s moeten gaan rijden in het havengebied van Rotterdam, de 500 anderen zorgen voor transport door Europa. Air Liquide en de haven van Rotterdam verwachten en nodigen de komende maanden ook meer partijen uit om zich bij dit initiatief aan te sluiten.  De definitieve investeringsbeslissing van de projectpartners wordt eind 2022 verwacht.

Air Liquide is een Franse multinational. Het bedrijf is een leverancier van industrieel gas aan verschillende industriesectoren waaronder de medische en chemische sector en de elektronica. Het bedrijf is wereldmarktleider en levert in meer dan 75 landen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl