• Home Slider01

Bosbull efarmIn de gemeente Bosbüll in het noorden van Duitsland is gisteren een groene waterstoffabriek officieel in gebruik genomen. De opening werd verricht door Andreas Scheuer, minister van transport. “Hier kunt u zien hoe de waterstofstrategie optimaal wordt gepresenteerd. Van groene opwek met windenergie tot waterstoftankstations en CO2-vrij openbaar vervoer,” liet de minister tijdens de openingshandelingen weten.

Volgens initiatiefnemer GP Joule is het ‘eFarm-project’ het grootste Duitse waterstofmobiliteitsproject. De waardeketen begint met de decentrale opwekking van groene stroom uit oude zon- en windturbines, die direct ter plaatse via elektrolyse wordt omgezet in groene waterstof. De restwarmte wordt gebruikt in de bebouwde omgeving om bedrijfspanden en woningen te verwarmen. Voor de mobiliteit is waterstof beschikbaar bij twee tankstations in de regio in de plaatsen Niebüll en Husum. Groot zijn deze plaatsen niet, Niebüll tels slechts 10-duizend inwoners en Husum ruim 23-duizend. In de regio gaan naast een aantal personenauto’s ook bussen in het openbaar vervoer op waterstof rijden. Op 4 mei is het eerste waterstoftankstation van eFarm in Niebüll, tien kilometer van de Deense grens, al geopend.

Minister van Energietransitie van Sleeswijk-Holstein, Jan Philipp Albrecht, heeft eerder aangegeven zeer enthousiast over het initiatief te zijn. "Er wordt hier voor een hele regio baanbrekend werk verzet, omdat groene waterstof een belangrijke bouwsteen is voor de energietransitie. Het stelt ons in staat fossiele brandstoffen te vervangen." Het ‘eFarm-project’ wordt met 8 miljoen euro gefinancierd door het federale ministerie van Transport en Digitale Infrastructuur. 

Een van de grootste uitdagingen van groene energie uit windmolens en zonneparken is het tijdelijk opslaan, zodat energie altijd beschikbaar is. Het project in Sleeswijk-Holstein laat deze uitdaging in praktijk zien. De waterstof wordt per vrachtwagen in mobiele opslagcontainers vervoerd naar twee waterstoftankstations, waar bussen, vrachtwagens en auto's met brandstofcellen worden getankt. De 20 investeerders willen investeren in meer dan 100 waterstofvoertuigen, van auto's tot vrachtwagens, om voldoende vraag naar waterstof te creëren.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl