• Home Slider01

Kerrobert Canada AlbertaIn de Canadese provincie Saskatchewan wordt een onderzoek uitgevoerd naar het oppompen van waterstof uit oude olievelden. Bij het winnen van olie werd in het verleden zuurstof in de olievelden geïnjecteerd om de olie op te warmen en het vloeibaarder te maken. Hierbij werd automatisch waterstof geproduceerd als bijproduct. Met een nieuwe methode wordt dit waterstof nu weer aan verlaten olievelden onttrokken.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Proton Technologies uit het Canadese Calgary. CEO Grand Strem licht de werkwijze toe. “Wanneer olievelden worden gesloten, bevatten ze nog steeds veel olie. Zelfs uitgeputte olievelden zijn waterstofrijk. We zien het als energierijke plekken die gunstig zijn gelegen en toegankelijk zijn via de bestaande putinfrastructuur. Met ons waterstof-winningsproces blijft alles in de grond, behalve waterstof. Daarvoor gebruiken we speciale membranen in het boorgat die alleen waterstofmoleculen naar de oppervlakte laten komen. Deze membranen zijn gemaakt van een palladiumlegering en het enige dat kan oplossen in het palladium is waterstof. Al het andere blijft ondergronds. Het is een uitzonderlijk goedkope methode om schone energie te produceren. We hebben ambities om de energiekosten drastisch te verlagen en emissievrij te maken”.

Proton heeft als doel om tegen 2040 10% van de wereldwijde energie te leveren door de export van waterstof. Het bedrijf denkt grootschalig en dat betekent een extreem lage kostprijs voor waterstof. Strem noemt geen bedragen, maar de redactie van Waterstof Magazine heeft uit verschillende bronnen vernomen dat het dan gaat om prijzen van rond de 10 eurocent per kilo. Dat is ongeveer 1% van de gemiddelde kiloprijs bij waterstoftankstations wereldwijd.

De nieuwe extractiemethode wordt momenteel getest in de omgeving van Kerrobert in het midden van Canada. Momenteel zijn er dagelijks 14 medewerkers aan het werk om de methode verder te verfijnen. De testresultaten zeer bemoedigend. Ondanks de problemen rond Covid-19 voorziet het bedrijf groei. Eind dit jaar moet het personeelsbestand zijn verdubbeld. Dat betekent volgens CEO Grand Strem niet dat het snel helemaal afgelopen is met het oppompen van olie. "Als chemische grondstof is olie altijd nodig, maar als energieproduct denk ik dat het de komende vijf tot tien jaar uit de markt zal worden geprijsd. Met een prijs van 10 eurocent per kilo zou dat wel eens sneller kunnen gaan dan menigeen denkt.”
In deze video meer info over dit unieke proces. Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl