• Home Slider01

Gorinchem AMF Den Boer1Het bedrijf AMF Bakery Systems heeft de eerste Multibake® VITA-tunneloven ter wereld die werkt op waterstof gepresenteerd. Daarmee stelt het handelsmerk AMF Den Boer grote commerciële bakkerijen in staat aanzienlijk minder CO2 uit te stoten en zo de ecologische voetafdruk te verkleinen. Met de introductie van de innovatieve oven op waterstof kunnen de industriële bakkers de CO2-uitstoot binnen het bakproces met 99,99% verminderen.

“AMF Den Boer, loopt in Europa voorop met de innovatie van rijs-, oven- en handling technologieën. Het bedrijf heeft de toepassing van waterstoftechnologie in het bakproces gepatenteerd van concept tot commercialisering,” laat Lex van Houten van AFM Bakery aan Waterstof Magazine weten. De modulaire Multibake® VITA-tunneloven gebruikt groene waterstof om de branders te activeren. De waterstof moet dan worden geproduceerd uit duurzame stroom.

Tot op heden gebruikten commerciële ovens doorgaans aardgas als bron voor het verwarmen. Voor het waterstofnetwerk, nodig om de aanvoer van waterstofgas te regelen, werkt AMF Den Boer samen met KIWA. Een gemiddelde industriële tunneloven verbruikt 270m3 aardgas per uur, gezien de energetische waarde van aardgas heeft de tunneloven drie keer zoveel kubieke meters waterstof nodig. Dat komt overeen met 1750 kg waterstof per 24 uur als de oven de hele dag in gebruik is. Brood- en pizzabakkerijen met een duurzaamheidsagenda die de CO2-voetafdruk in hun bakproces willen verkleinen, kunnen de producten te testen in het eigen Innovation Center van AMF in Gorinchem. De nieuwe technologie kan ook worden ingebouwd in bestaande ovens.

AMF Den Boer organiseert vandaag, donderdag 23 juli 2020, een speciaal webinar over de nieuwe waterstof-oven. Tijdstip 13.00 uur. Europese tijd. Aanmelden kan via deze link. Ook na afloop is de webinar nog enkele weken te zien. 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl