• Home Slider01

Nice politie bikeEen opvallende verschijning in de Zuid-Franse plaats Nice. Daar stapten politieagenten de afgelopen zes weken uit de dienstauto’s om plaats te nemen op de waterstoffiets. De testperiode is een initiatief van de gemeente Nice, de politie en het internationale ingenieursbureau Engie. Deze laatste partij stelde de tweewielers beschikbaar. De proef in de metropool Nice Côte-d'Azur moet uitwijzen of de fiets met hulpmotor geschikt is voor de dagelijkse werkzaamheden op het gebied van functionaliteit en gebruik. Nu het project is afgerond volgt een evaluatie. Daarna wordt besloten of de H2-fiets definitief wordt ingevoerd.

De fietsen waarmee is getest zijn van Frans fabricaat en komen uit Biarritz aan de Golf van Biskaje. Daar produceert Pragma Mobility sinds enkele jaren tweewielers met trapondersteuning op basis van waterstof. Het bedrijf levert bij de fietsen een eigen waterstof tankstation. Engie Solutions heeft meer dan honderd fietsen gekocht en zet deze in bij verschillende projecten, zoals de afgelopen weken in stad Nice en de metropool. Het gebruik van CO2-vrije waterstof sluit aan op de doelstelling van de regio om minder fossiele brandstoffen te gebruiken en te streven naar diversificatie van de energiemix. 

De fietsen, die er nagenoeg hetzelfde uitzien en rijden als een gewone fiets, zijn gericht op fietsverhuurders, bezorgbedrijven en gemeentelijke of zakelijke fietsvloten en zeer geschikt voor intensief gebruik. Goedkoop zijn ze niet, maar bij de aankoop van meerdere exemplaren wordt het hele pakket, waaronder fietsen en tankvoorziening, beter betaalbaar. Inmiddels rijden waterstoffietsen op tientallen plekken in Frankrijk. Zo kunnen hebben toeristen in de Franse Alpen rond het meer van Annecy, deze zomer ook kennis kunnen maken met de H2-fiets.

Sinds 1 juli zijn de waterstoffietsen van Pragma Mobility ook te koop in Nederland voor een prijs van 7500 euro per stuk exclusief btw. De Brabander Dick van Goch uit Sint Anthonis is de exclusieve importeur.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl