• Home Slider01

Nord Stream 2 pijpleidingDe Russische bedrijven Gazprom en Rosatom onderzoeken de mogelijkheid om in de toekomst waterstof te leveren aan Europa. Nu de grootste afnemer van Russisch gas veranderd in een koolstofarme samenleving komt een belangrijke inkomstenbron voor de staat in gevaar. Als de staatsbedrijven hun positie op de energiemarkt willen behouden is een omschakeling naar CO2-vrije energie noodzakelijk.

Het Ministerie van Energie heeft de afgelopen week een plan gepresenteerd voor de ontwikkeling van een Russische waterstof-economie. De twee belangrijkste aanjagers van deze ontwikkeling zijn inmiddels door de overheid aangewezen. De staatsbedrijven Gazprom en Rosatom moeten de waterstofpioniers van het land worden. Gazprom is het verst met de ontwikkelingen van een nieuwe waterstofturbine en wil in 2021 met testen beginnen. Het bedrijf wil van grijze waterstof overschakelen naar turquoise waterstof. Dit wordt verkregen door de warmtesplitsing van methaan. Bij methaanpyrolyse ontstaat vaste stof in plaats van CO2 als afvalproduct. Dit as kan als meststof worden gebruikt.

Rasatom heeft inmiddels aangekondigd de eerste Russische treinen op waterstof te willen ontwikkelen. Daarvoor zegt het bedrijf nog vier jaar nodig te hebben. De treinen moeten gaan rijden op het eiland Sakhalin, iets ten noorden van Japan. Het bedrijf werkt binnen dit project samen met Russian Railways Ltd en het machinebouwbedrijf Transmasch Holding. De benodigde waterstof wordt gemaakt via elektrolyse. De productie van stroom voor dit proces is echter aan kritiek onderhevig. Rasatom betrekt dit van kerncentrales in de omgeving. In 2050 wil het bedrijf 50 miljoen ton waterstof per jaar produceren.

Als Rusland niet overstapt op de levering van schone brandstoffen betekent dit ook een flinke financiële strop voor de investeerders achter de gaspijpleiding Nord Stream 2. De gaspijp vanuit Rusland, via de bodem van de Oostzee naar West-Europa, is nog niet helemaal af en heeft al 8,5 miljard euro aan investeringen gekost. Als de afname van Russisch gas door Europa snel verminderd dreigt een enorme financiële strop.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl