• Home Slider01

Liverpool Breeze treinTreinbouwer Alstom en Eversholt Rail uit het Verenigd Koninkrijk hebben bekend gemaakt opnieuw flink te gaan investeren in treinen op waterstof. Het lopende investeringsprogramma wordt versneld uitgevoerd en er zal 1,1 miljoen euro extra in het project worden gestoken. In 2024 moeten de eerste waterstoftreinen in Groot-Brittannië gaan rijden. De treinen krijgen een actieradius van 1000 km en halen een maximale snelheid van 140 km/h.

Het geld zal worden gestoken in het Breeze-concept waarbij de elektrische treinen van Klasse 321 van Eversholt Rail met brandstofcellen zullen worden uitgerust. Na de ombouw wordt de waterstof-elektrische trein aangeduid als Klasse 600, een serie die wordt gebruikt voor voertuigen die waterstof of andere alternatieve vormen van energie gebruiken. De Breeze-treinen worden omgebouwd in Alstom's Widnes Transport Technology Centre in Liverpool. Op de afdeling waar de treinen op waterstof worden gebouwd zullen naar verwachting op termijn meer dan 200 mensen werken. Alstom maakt gebruik van de kennis die is opgedaan bij de ontwikkeling van de Coradia iLint.  Dit is de eerste passagierstrein op waterstof ter wereld die rijdt in de vaste dienstregeling in het noorden van Duitsland.

De plannen sluiten aan bij het beleid van de Britse regering. Deze is opzoek naar nieuwe groene technologieën die op termijn veel banen opleveren. Voor onderzoek en ontwikkeling is veel subsidie beschikbaar. Vanaf 2040 mogen er geen dieseltreinen meer gebruikt worden voor passagiersvervoer in het land.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl