• Home Slider01

Daesan waterstofcentraleIn Zuid-Korea is deze week de eerste energiecentrale die compleet draait op waterstof in gebruik genomen. De centrale van Korea East-West Power en partners Hanwha Energy en Doosan Fuel Cell, is gevestigd op het Industrial Complex in Daesan. Twee jaar geleden -in 2018- is met de bouw van de fabriek met een capaciteit van 50 MW  begonnen. De centrale heeft een oppervlakte van 20.000 vierkante meter en heeft rond de 180 miljoen euro gekost.

Korea East-West Power heeft een speciaal bedrijf voor de waterstofactiviteiten opgericht onder de naam Daesan Green Energy. Hanwha Energy levert waterstof die nodig is voor de opwekking van energie en zal de fabriek runnen. Doosan Fuel Cell is verantwoordelijk voor de reparatie en het onderhoud van brandstofcellen gedurende 20 jaar.

De centrale is 's werelds eerste commerciële electriciteitscentrale die waterstof als energiebron gebruikt. Deze waterstof wordt geleverd door nabijgelegen petrochemische fabrieken, die het restproduct waterstof tot nu toe hebben afgefakkeld. De nieuwe energiecentrale wordt beschouwd als zeer milieuvriendelijk omdat er geen CO2 wordt uitgestoten.

Door de ingebruikname van de energiecentrale op basis van waterstof is Zuid-Korea opnieuw een stap dichter bij een volledige waterstofeconomie met schone waterstof en zonder uitstoot van koolstof. De energiecentrale verwijdert ultrafijn stof uit de lucht met de microfilters van de generatoren. Daarvan profiteren 350-duizend omwonenden. Korea East-West Power is van plan de capaciteit van de centrale met brandstofcellen de komende tien jaar te verhogen tot 1 GW.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl