• Home Slider01

Arnhem Project H2 driveHet marketingproject om tientallen automobilisten rond Arnhem een overstap te laten maken naar een auto op waterstof is afgerond. “In de eerste week na de start van de campagne zijn er 20 aanvragen voor het H2-Stimuleringspakket binnengekomen, een paar weken later staat het aantal aanvragen op 27,” liet projectleider Chris van der Hulst destijds aan Waterstof Magazine weten. Uiteindelijk zijn er in een half jaar tijd 70 nieuwe auto’s op waterstof geregistreerd.

De stad Arnhem en de provincie Gelderland hebben het project H2-drive gesubsidieerd met als doel dat er binnen een straal van 30 km rond Arnhem meer auto’s op waterstof bijkomen. Met meer waterstofauto’s, die geen CO2 en fijnstof uitstoten, hopen ze de luchtkwaliteit in de regio verder te verbeteren. Om zo veel mogelijk mensen te stimuleren voor een waterstofauto te kiezen, stelden de gemeente en provincie hiervoor subsidie beschikbaar. Om automobilisten te verleiden over te stappen op waterstof kregen nieuwe waterstof-rijders het afgelopen half jaar een aanbod om met 50% korting waterstof te tanken bij het tankstation van Pitpoint aan de Westervoortsedijk, tot een maximumbedrag van 3000 Euro. Daarnaast is er een introductietraining gegeven voor waterstofrijders en als automobilisten onverhoopt met een lege tank zouden komen te zitten is er 24 uur per dag een ophaaldienst beschikbaar die het voertuig naar het dichtstbijzijnde waterstoftankstation vervoerd. Als het tankstation in Arnhem een storing heeft die langer duurt dan vier uur, kregen de waterstofrijder gratis vervangend vervoer. Arnhem is een van de weinige steden in Nederland die de beschikking heeft over een openbaar waterstoftankstation.

Op 24 juli is het project H2-Drive beëindigd en daarmee ook de mogelijkheid om een H2-Stimuleringspakket aan te vragen. Het oorspronkelijke doel van H2-Drive was 90 nieuwe waterstofauto’s in en rondom Arnhem. Dit aantal is niet gehaald, door de coronacrisis daalde de verkoop van nieuwe auto's drastisch en dus ook van waterstofauto's. Toch zijn gemeente Arnhem en provincie Gelderland tevreden met het behaalde resultaat. Jan van der Meer, gedeputeerde Energietransitie en milieu van provincie Gelderland, blikt tevreden terug, maar plaatst ook een belangrijke kanttekening: “Door dit project hebben we weer een stapje vooruit gedaan naar de overschakeling op duurzame energie. Waterstof biedt potentie, zeker voor het zwaardere vervoer en de industrie, maar hiervoor moet nog wel veel gebeuren.”

De belangrijkste redenen voor deelnemers om voor waterstof te kiezen waren het duurzaam rijden, de lage bijtelling van 8%, het snelle tanken binnen 3 tot 5 minuten en de grote actieradius van 500 tot 665 kilometer.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl