• Home Slider01

Bremenvorde H2stationVanaf september wordt in Bremervörde, in het noorden van Duitsland, het eerste waterstofvulstation voor passagierstreinen ter wereld gebouwd. Om de bouw aan te kondigen kwamen vertegenwoordigers van de regionale overheid de betrokken bedrijven  de afgelopen week een symbolische handeling verrichten (foto). Het tankstation komt er omdat de testfase van 18 maanden met de eerste twee waterstoftreinen ter wereld succesvol is afgerond. Er zijn extra treinen aangeschaft.

De komende jaren gaat het treinenproject de volgende fase in. Eerst wordt er een vast tankstation gebouwd dat medio 2021 gereed is. Aansluitend zal het tijdelijke vulpunt worden verwijderd. In de loop van 2022 zullen er 14 treinen op waterstof in het gebied ten noorden van de lijn Bremen/ Hamburg gaan rijden. Daarvoor kan het tankstation 1600 kg waterstof per dag produceren via elektrolyse en op groene elektriciteit. De tanks in de treinen bieden het voertuig een actieradius van 1000 km. Dat betekent dat éénmaal tanken per dag voldoende is. De introductie van waterstof als brandstof voor treinen heeft een grote impact op het milieu, een kilogram waterstof vervangt ongeveer 4,5 liter diesel. De tankvoorziening wordt gebouwd door energieleverancier Linde.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl