• Home Slider01

Munster afvalwaterzuiveringHet beursgenoteerde bedrijf Hazer Group in Australië heeft bekendgemaakt dat het definitief gaat investeren in de productie van waterstof uit biogas. In het westen van Australië gaat het bedrijf van start met het Hazer's Commercial Demonstration Project (CDP) waarbij waterstof en grafiet geproduceerd zal worden uit rioolwater. De innovatieve installatie komt bij een afvalwaterzuiveringsinstallatie in Munster, iets ten zuiden van Perth (foto). Het bedrijf zal daarvoor ruim 14 miljoen Euro investeren.

De Hazer Group, werd opgericht als een spin-off van de Universiteit van West-Australië om het "Hazer-proces" dat daar is ontwikkeld op de commerciële markt te brengen. Het CDP-project zal worden gebouwd in de Woodman Point-afvalwaterzuiveringsinstallatie van de Western Australian Water Corporation en zal tot 100 ton waterstof per jaar met een lage emissie produceren uit biogas dat is verzameld in de zuiveringsinstallatie.

Het bedrijf ziet het project als een belangrijke stap in het aantonen van de commerciële haalbaarheid van de eigen technologie voor de groeiende nationale en internationale, emissiearme waterstofmarkt. 

Er is wel een tegenvaller gemeld. De Hazer Group had gehoopt een afnameovereenkomst met het gasbedrijf BOC te sluiten voor de aankoop van het waterstofgas. De onderhandelingen zijn echter vastgelopen. In een persverklaring meldt het bedrijf dat de gesprekken worden voortgezet.

Een deel van de waterstof zal worden gebruikt in een brandstofcel om stroom op te wekken voor eigen gebruik. Met de besparingen van de stroominkoop zullen projectkosten worden gefinancierd.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl