• Home Slider01

Vlissingen sloeDe Nederlandse plaats Vlissingen krijgt een nieuwe waterstoffabriek. De fabriek komt in het havengebied dat een directe verbinding heeft met de Noordzee. Binnen 24 maanden moet de bouw starten, de fabriek moet er uiterlijk over drie jaar staan. Voor de realisatie van de productie- en opslaglocatie voor groene waterstof heeft het havenbedrijf North Sea Port een overeenkomst getekend met het bedrijf VoltH2.

Andre Jurres, directeur van VoltH2, noemt de nieuwe fabriek die moet komen op een terrein van 27.950 m2 in Vlissingen-oost, relatief kleinschalig. De locatie bevindt zich op een strategische lokatie, naast de bestaande Sloe-gascentrale (foto) en dicht bij andere belangrijke industriële bedrijven die in de toekomst ook groene waterstof zullen gaan gebruiken. Er wordt begonnen met een elektrolyser van 25 megawatt. Die kan jaarlijks tot 3,6 miljoen kg groene waterstof produceren. De stroom die nodig is voor de waterstofproductie is afkomstig van windparken voor de kust. Bij het ontwerp van de fabriek wordt al rekening gehouden met toekomstige opschaling. De initiatiefnemers denken op termijn te kunnen doorgroeien naar 100 MW, goed voor de productie van ruim 14 miljoen kilo groene waterstof per jaar. De investering bedraagt in de eerste fase 35 miljoen euro en kan oplopen tot meer dan 100 miljoen. 

Zeeland wordt gezien als een ideale locatie voor de productie van groene waterstof. Bij Borssele komt de stroom aan land van de nieuwe windparken op zee. Verder zijn er veel industriële bedrijven die willen verduurzamen, onder meer door groene waterstof te gebruiken. Grootverbruikers van waterstof kunnen worden aangesloten op een nieuwe ondergrondse waterstoftransportleiding. Andere afnemers kunnen waterstof aangeleverd krijgen via de weg of het spoor. VoltH2 onderzoekt ook de mogelijkheden om in de toekomst waterstoftankstations te bevoorraden.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl