• Home Slider01

Lulea Hybrit zwedenIn Luleå, in het uiterste noorden van Zweden op de grens met Finland, is de eerste duurzame staalfabriek ter wereld geopend. Staal wordt in het bedrijf niet meer geproduceerd met behulp van fossiele brandstoffen, maar met groene waterstof. De opening van de fabriek met de naam ‘Hybrit”, die is gebouwd aan de rand van het terrein van staalbedrijf SSAB, werd verricht door de Zweedse premier Stefan Löfven. Over 20 jaar wil Zweden alleen nog maar duurzaam staal produceren.

Hybrit staat voor Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology. De fabriek aan de Botnische Golf die nu in gebruik genomen is, is een proeffabriek van het Zweeds-Finse staalbedrijf SSAB, de ijzerertsproducent LKAB en het energiebedrijf Vattenfall, waarover Waterstof Magazine eerder publiceerde. In traditionele metaalfabrieken wordt staal geproduceerd met ijzererts en cokes gemaakt uit steenkool. Hierbij komen grote hoeveelheden CO2 vrij. Zweden denkt met de overschakeling van fossiele brandstoffen naar waterstof bij de metaalproductie de landelijke CO2-uitstoot met 10% te kunnen verminderen. In de proefperiode wordt onderzocht of het eindproduct aan dezelfde kwaliteitseisen voldoet dan metalen geproduceerd via de traditionele productiemethode. Voor de staalindustrie is de proeffabriek van groot belang. Metaalproductie uit waterstof wordt gezien als de redding van de Europese staalindustrie. Het eindproduct wordt wel duurder, voorlopig is het moeilijk concurreren met de lage prijzen van fossiele brandstoffen.

In Nederland wordt bij Tata Steel in IJmuiden ook gewerkt aan toekomstige staalproductie met waterstof. Tata Steel heeft daarvoor een samenwerkingsverband met het havenbedrijf van Amsterdam en chemieconcern Nouryon. Daarvoor moet in het Amsterdamse havengebied een waterstoffabriek van 100 megawatt gebouwd worden. Deze fabriek moet via een pijpleiding ook waterstof aan andere fabrieken gaan leveren.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl