• Home Slider01

Drone waterstofWaterstof in de luchtvaart krijgt steeds meer vorm. De beursgenoteerde bedrijven Ballard en Plug Power doen intensief onderzoek naar het vervangen van batterijen door waterstof. De ontwikkelingen vinden als eerste plaats binnen de markt voor drones.

Als drones het forse batterijgewicht kunnen besparen, neemt het vliegbereik en de ruimte om meer pakjes te verplaatsen flink toe. Ballard denkt dat dit een zeer interessante ontwikkeling is voor postbedrijven en webwinkels als Amazon. Het bedrijf uit Vancouver heeft uitgerekend dat een e-commercegigant als Amazon 22 procent van zijn pakketten per luchtpost kan bezorgen met drones op batterijen, dat percentage stijgt naar 65 procent als wordt overgeschakeld op waterstof. Drones op waterstof vliegen meer dan drie keer zo ver en bereiken negen keer zoveel huishoudens als exemplaren op zware batterijen. De markt voor kleine drones groeit momenteel met 16 procent per jaar en groeit tot ruim 19 miljard euro in 2026.  Een ontwikkeling waar ook Plug Power van wil meeprofiteren. 

Deze zomer presenteerden de Amerikanen een luchtgekoelde, kleine en bijzonder lichte brandstofcel van 1 kW voor drones. Zelfs grote hoogtes en extreme temperaturen zijn geen probleem. “We zijn nu klaar om de eerste stappen in de luchtvaartsector te zetten. Het product op waterstof heeft een ongelooflijk potentieel. The sky is the limit ”, zei Plug Power CEO Andy Marsh eerder. Aan de basis van deze ontwikkelingen staat specialist in brandstofcellen EnergyOr, die in juni 2019 werd overgenomen. De nieuwe drone van 1 kW is beveiligd met vijf Amerikaanse patenten.

De waterstofbedrijven Plug Power en Ballard weten één ding zeker: Amazon heeft meerdere keren aangekondigd om op termijn e-commerce-bestellingen naar zijn klanten te vliegen met behulp van autonome drones. 

Daarnaast worden er op diverse plekken op de wereld nog passagiersdrones ontwikkeld. Zoals Waterstof Magazine eerder berichtte werkt de Israëlische start-up Urban Aeronautics voortvarend aan het vervoer van mensen door de lucht met drones. Ook daarbij spelen lichte brandstofcellen een belangrijke rol.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl