• Home Slider01

Oss UMS HyMoveDe twee Nederlandse bedrijven Urban Mobility Systems uit Oss en HyMove uit Arnhem gaan samenwerken bij de ontwikkeling van zware bouwmachines op waterstof. Urban Mobility Systems (UMS) is gespecialiseerd in elektrificatie oplossingen binnen de mobiliteit. HyMove ontwikkelt en bouwt bussen op waterstof die worden gebruikt in het openbaar vervoer. Onlangs werden de bussen van HyMove uitgeroepen tot de meest betrouwbare en energiezuinige bussen na een lange periode van dagelijks gebruik. Het bedrijf zelf spreek van een wereldrecord.

Bij het elektrificeren van zware bouwmachines zijn batterijen vaak geen oplossing. De machines vragen langdurig grote vermogens die onmogelijk door batterijpakketten kunnen worden geleverd. De twee bedrijven zoeken nu de oplossing in het gebruik van brandstofcellen die worden gevoed met waterstof. De grotere energiedichtheid van waterstofgas en de korte tanktijden zorgen ervoor dat grote bouwmachines en aggregaten lange werkdagen kunnen maken, iets wat met batterijen niet haalbaar is.

De overheidsbedrijven Rijkswaterstaat en de Waterschappen hebben de ambitie om in 2030 klimaatneutraal en circulair te zijn. Daardoor heeft de markt voor grote bouwmachines behoefte aan zero-emissie oplossingen die een lange gebruikstijd hebben. Door het gebruik van waterstof komt de CO2-vrije bouwlocatie snel dichterbij.

Op verschillende plekken in de wereld werken fabrikanten van graafmachines, bouwkranen en shovels al aan oplossingen met waterstof. Hyundai denkt de bouwmachines binnen drie jaar te kunnen leveren. Nederlandse grondverzetsbedrijven hebben er -zonder dat de prijs bekend is- al tientallen besteld.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl