• Home Slider01

Los Angeles ShelDe California Energy Commission heeft de financiering goedgekeurd voor 36 nieuwe waterstoftankstations in Californië. Voor deze stations is in totaal 33 miljoen euro beschikbaar. De tankinfrastructuur richt zich op lichte voertuigen en personenauto’s. De drie bedrijven die het meest profiteren van deze overheidssubsidie zijn FirstElement, Shell en Iwatani. Zij zijn allen al actief met waterstoftankstations in de Golden State. California Energy Commission heeft ook nog eens 87 andere tanklocaties geschikt gevonden als verkooppunt van waterstof. Zij worden meegenomen in de volgende financieringsronde.

Momenteel zijn er 45 tankstations in Californië, meldt Hydrogen Fuel Cell Partnership, de regionale aanjager van waterstof in de mobiliteit. Bij de nieuwe subsidieverdeling is FirstElement de grote winnaar. Het bedrijf gaat 21 waterstoftankstations bouwen voor ruim dertien miljoen euro. Shell gaat via dochterbedrijf Equilon Enterprises LLC acht waterstoftankstations bouwen en Iwani zeven. Twintig van de nieuwe H2-stations komen in de metropool Los Angeles, vier in de meest zuidelijke stad San Diëgo.

Naar verwachting zullen de tankstations een volume aankunnen dat drie tot vijf keer zo hoog ligt dan de bestaande waterstoftankstations in de staat. De plannenmakers denken dat daarom de waterstof in vloeibare vorm wordt aangevoerd. Per vrachtwagen kan er maximaal 500 kg waterstof onder hoge druk worden aangeleverd. Een lading waterstof in vloeibare vorm bevat maximaal 4.500 kilo. Hierdoor nemen de transportkosten per kilo flink af.

Momenteel kunnen de gezamenlijke waterstoftankstations in Californië ongeveer twaalf ton waterstof per dag leveren, waarmee 8.000 waterstofvoertuigen van brandstof kunnen worden voorzien. 

Foto: Het assortiment brandstoffen bij het Shell-station aan de West Washington Boulevard in Los Angeles wordt uitgebreid met waterstof.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl