• Home Slider01

Groningen QbuzzHet openbaarvervoersbedrijf Groningen – Drenthe en vervoerder QBuzz hebben tien nieuwe waterstofbussen besteld die gaan rijden in de regio Emmen. Met de aankoop van de bussen wordt een flinke impuls gegeven aan de ontwikkeling van de energiehub GZI Next die moet verrijzen op het grondgebied van de gemeente Emmen. De inzet van H2-bussen bevordert de productie en het gebruik van groene waterstof in de regio. Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Drenthe.

Met de bouw van een 12 MW-zonnepark werd eerder dit jaar de eerste stap gezet voor de realisatie van energiehub GZI Next. De bestelling van de waterstofbussen is een belangrijke tweede stap, waarmee ook de groene waterstofcomponent van GZI Next concreter wordt. De waterstofbussen worden gefinancierd door het OV-bureau, dat hiervoor cofinanciering ontvangt vanuit de Europese Unie (Jive2) en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Shell gaat een waterstof tankstation op de GZI Next-locatie bouwen voor de bussen en werkt daarnaast aan de ontwikkeling van de 10MW waterstoffabriek op het terrein, om de groene waterstof voor de bussen lokaal te kunnen produceren. De waterstofbussen in Emmen zullen naar verwachting 60 tot 90 ton groene waterstof per jaar gebruiken. Het OV-bureau en Qbuzz kunnen hiermee gebruik maken van oplossingen voor busvervoer op de langere afstand, zonder CO2-uitstoot.

De GZI is de oude gaszuiveringsinstallatie van de NAM in Emmen. Diverse partijen onderzoeken hoe de bestaande aardgasinfrastructuur ingezet kan worden voor duurzame energievormen. Waterstof speelt daarbij een belangrijke rol. Er loopt een onderzoek om de toekomstige waterstoffabriek via een ondergrondse leiding aan te sluiten op Emmtec Industry & Business Park en er moet een onderwijs- en testlaboratoriumcentrum op het gebied van waterstof komen met de naam EmmTranCe, wat staat voor Emmen Energie Transitie Centrum.

Waterstofbussen zijn niet nieuw voor het noorden van Nederland. In het openbaar vervoer rijden in de provincie Groningen al enkele jaren bussen op waterstof en het komende jaar komen er twintig bij. Met de tien nieuwe bussen in Emmen stijgt het aantal tot boven de dertig.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl