• Home Slider01

Australië DuitslandAustralië en Duitsland hebben een overeenkomst getekend om het potentieel van waterstof en de toekomstige samenwerking te onderzoeken. Afgelopen donderdag stemde de federale regering van Australië ermee in om met Duitsland een gezamenlijke haalbaarheidsstudie te starten naar de ontwikkeling van een waterstofketen tussen Duitsland en Australië. Voor Duitsland kan de overeenkomst van groot belang zijn, het land heeft toegezegd tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. Als tussenstap moet over tien jaar de CO2-uitstoot met ten minste 55 procent zijn verminderd. Waterstof moet daarbij een belangrijke rol spelen. Hoewel het land volop inzet op zonne- en windenergie, blijft de import van CO2-vrije energiedragers als waterstof uit landen met veel hernieuwbare energiebronnen belangrijk.

De Australische Minister van Handel Simon Birmingham liet bij de ondertekening weten dat het partnerschap met Duitsland cruciaal is voor de ontwikkeling van een binnenlandse waterstofindustrie en de toekomst van Australië als een koploper in de export van schone energie. ‘Het onderzoeken naar de mogelijkheden voor toekomstige samenwerking bij operaties op commerciële schaal en investeringen in waterstofproductie is van vitaal belang als Australië de aanzienlijke economische voordelen en kansen voor het creëren van banen met waterstof wil realiseren’, zei hij. ‘Deze studie is de start van de ontwikkeling van de toekomstige toeleveringsketen van waterstof met Duitsland. Waterstof kan met miljarden exportopbrengsten een interessante inkomstenbron voor Australië worden.’  

Voor Australië is dit niet de eerste overeenkomst die met een ander land is getekend. Er zijn al partnerschappen gesloten met Zuid-Korea en Japan. Duitsland heeft ook al een overeenkomst gesloten met Marokko.

Vorig jaar schetste de Australische regering haar nationale waterstof-routekaart, die het belang specificeert van actief zoeken naar bilaterale overeenkomsten en partnerschap.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl