• Home Slider01

Windpark NLEen flinke tegenvaller voor waterstof-initiatieven in Nederland. De Europese Unie gaat niet akkoord met de subsidie die de Nederlandse overheid verstrekt aan projecten waarbij waterstof wordt gemaakt via elektrolyse. Brussel is tegen deze waterstofplannen omdat in Nederland te weinig duurzame energie wordt opgewekt. Het produceren van waterstof met stroom opgewekt door aardgas en steenkool zorgt juist voor meer CO2-uitstoot, aldus de ambtenaren in Brussel.

Hiermee gaat een streep door kabinetsplannen om met waterstof de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Dat heeft klimaatminister Eric Wiebes maandag aan de Tweede Kamer laten weten, schrijft het Financiële Dagblad. Energie-experts spreken van een groot probleem.

Waterstof zou vooral binnen de zware industrie kunnen dienen als vervanger van olie, aardgas en kolen. In Nederland is de industrie goed voor ruim 30% van alle broeikasgasuitstoot. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen komt bij het gebruik van waterstof geen CO₂ vrij, mits deze waterstof 'groen' wordt gemaakt. Dat wil zeggen dat de elektriciteit komt van windmolens of zonneparken, maar in Nederland wordt stroom nog altijd vooral gemaakt van aardgas en steenkool. Bij het maken van waterstof in Nederland zou de CO₂-uitstoot daardoor vooralsnog alleen maar toenemen, zegt Brussel.

'Dit is een probleem', zegt Jörg Gigler, directeur van de Topsector Energie Nieuw Gas, een netwerkorganisatie. Het was al moeilijk om een groene waterstoffabriek rendabel te bouwen, maar nu wordt het helemaal onmogelijk waarschuwt Gigler. 'Het zorgt voor onzekerheid. Zo gaat niemand investeren. Een waterstoffabriek is pas rendabel als deze de maximale tijd draait'.

Ook Faiza Oulahsen, hoofd klimaat en energie bij actiegroep Greenpeace, is niet blij. 'Het opschalen van groene waterstof heeft tijd nodig, daarom moet je daar nu mee beginnen.' Volgens haar zou Wiebes Brusselse regels kunnen omzeilen door subsidie voor groene waterstof te kenmerken als 'innovatiesubsidie'.

In Nederland wordt momenteel 18% van de elektriciteit duurzaam opgewekt. Omdat het land in een delta ligt en nauwelijks verval van water kent is het land sterk afhankelijk van zon en wind bij de opwek van duurzame elektriciteit. De komende jaren komen er wel grote windparken op zee bij, maar deze vooruitzichten zijn voor Europa niet afdoende.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl